«Μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους των μεταθέσεων και λαμβάνοντας υπόψη τα παράπονα των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, διαπιστώνουμε παρατυπίες οι οποίες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την αξιοκρατία και την ίση μεταχείριση των στελεχών στην ΕΦ», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ανδρέας Παπαπαύλου.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Αλληλεγγύης, «με βάση το νόμο περί ΕΦ Άρθρο 9, ο αριθμός των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του επιτελείου του Υπουργού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 10, με την επιφύλαξη ότι σε έκτακτες περιστάσεις και όταν οι ανάγκες το επιβάλλουν ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει τους 25. Με βάση το Άρθρο 64, ο Υπουργός αφού λάβει υπόψην τις απόψεις του Αρχηγού, τοποθετεί, μεταθέτει, αποσπά ή διαθέτει οποιοδήποτε στέλεχος της δύναμης στο Υπουργείο Άμυνας, για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων. Σήμερα στο Υπουργείο Άμυνας υπηρετούν περί τα 200 στελέχη διαφόρων βαθμών σε θέσεις μη προβλεπόμενες και χωρίς να καθορίζονται τα ειδικά καθήκοντα που εκτελούν».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στο Υπουργείο Άμυνας δεν υπάρχουν οργανόγραμμα, κατάλογος καθηκόντων και προσόντων που να δικαιολογούν την τοποθέτηση τόσου μεγάλου αριθμού στελεχών, ούτε καθορίζονται τα ειδικά καθήκοντα τα οποία κλήθηκαν να εκτελέσουν. Αυτά τα στελέχη τα στερείται η ήδη υποστελεχωμένη ΕΦ. Το θέμα είναι σοβαρό καθότι έχει σχέση με το θέμα της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας μας».

Ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης τόνισε ότι «η αναξιοκρατία έχει φθάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε στέλεχος να υπηρετεί για 13 συνεχή χρόνια σε κρατική υπηρεσία, παρά το ότι έχει υποστεί πρωτογενή εκπαίδευση σε συγκεκριμένο οπλικό σύστημα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ξοδέψει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ενημερωνόμαστε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι γαμπρός Υπουργού και έχει κριθεί αναντικατάστατος. Επίσης, ανώτερος Αξιωματικός κατέχει δύο θέσεις οι οποίες μάλιστα είναι και σε διαφορετικές πόλεις».

«Αυτά τα παραδείγματα αλλά και η τοποθέτηση μεγάλου αριθμού στελεχών σε θέσεις δημοσίων υπαλλήλων (ίσως γιατί έτσι εξυπηρετούνταν οι κομματικές απαιτήσεις και μάλιστα εις βάρος της Άμυνας της χώρας μας;) δεν αποτελούν σκάνδαλα;» διερωτήθηκε ο κύριος Παπαπαύλου και πρόσθεσε: «Καλούμε τον Γενικό Ελεγκτή και την Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας να δουν τα θέματα αυτά, καθότι η ΚΔ ξοδεύει λεφτά για την Άμυνα της χώρας, και αυτά τα στελέχη αντί να εργάζονται στην ΕΦ, εργάζονται σε μη προβλεπόμενες θέσεις ως δημόσιοι υπάλληλοι. Η υποστελεχωμένη ΕΦ τους έχει ανάγκη καθότι η αποστολή της τίθεται σε κίνδυνο».

«Αλήθεια πιστεύουμε στη σωστή άμυνα της χώρας μας; Αν ναι τι κάνουμε για να την εξασφαλίσουμε;» σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς το μόνο που βλέπουμε είναι η συνεχής αποδόμηση της ΕΦ με αποφάσεις του ποδαριού σε σημείο που κινδυνεύει η ίδια η αποστολή της, αν δεν την έχει θέση ήδη εκτός αποστολής».

«Ελπίζουμε ο Υπουργός Άμυνας να λάβει υπόψη όλα τα παραπάνω ώστε να επανδρώσει σωστά την ΕΦ λαμβάνοντας υπόψη το οργανόγραμμα και την αποστολή της, και όχι τις κομματικές απαιτήσεις» κατέληξε ο κύριος Παπαπαύλου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016