Πλήρης επιβεβαίωση της Αλληλεγγύης στη Γενεύη

  Πλήρης είναι η επιβεβαίωση της Αλληλεγγύης για τις τοποθετήσεις και ανησυχίες της,  αναφορικά με την πενταμερή της Γενεύης και την έκβασή της. Η Τουρκία ζήτησε εγγράφως από τον ΟΗΕ την αναγνώριση της “τδβκ” και την ίση διεθνή εκπροσώπηση του νομίμου κράτους της ΚΔ και του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων, την νομιμοποίηση δηλαδή των τετελεσμένων της εισβολής.

  Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι παραμένει δεσμευμένος στους όρους εντολής που έλαβε από το Συμβούλιο Ασφαλείας παράλληλα με τη δήλωσή του ότι μπορεί και να τετραγωνίσει τον κύκλο, αποδεικνύουν ότι είναι πάρα πολύ επισφαλής η έκβαση της πενταμερούς, δεδομένου ότι δεν υπεγράφη η ληξιαρχική πράξη θανάτου της, απλώς αυξήθηκε το οξυγόνο που της χορηγείται στον αναπνευστήρα.

  Η απόφαση για συνέχιση της πενταμερούς σε 2-3 μήνες είναι προφανές ότι βολεύει την Τουρκία, η οποία έχει στόχο να ξεπεράσει τον σκόπελο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου.

  Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι για εμάς η δήλωση του ΓΓ ότι ψάχνει μια μέση λύση, ανάμεσα στις θέσεις που εξέφρασαν οι δύο πλευρές, δηλαδή μεταξύ ΔΔΟ και αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας για τους Τουρκοκύπριους.

  Άκρως ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι στην επόμενη φάση της πενταμερούς δεν έχει καθοριστεί ούτε η ατζέντα, ούτε το πλαίσιο των συνομιλιών, ούτε η βάση-περίγραμμα και παράμετροι της λύσης.

  Όλες αυτές οι ασάφειες κάνουν τα μεγάλα φιλο-διζωνικά φιλο-ομοσπονδιακά κόμματα να πανηγυρίζουν για το σημερινό αποτέλεσμα της Γενεύης  και να συμβουλεύουν τους Κύπριους να ασπαστούν τη ΔΔΟ.

  Για μας η μόνη λύση είναι η Απελευθέρωση της πατρίδας μας, απ’ άκρη σ’ άκρη.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021