Πόλεμος σε τρία μέτωπα και φαγοπότια

  Της Ελένης Θεοχάρους

   

  Η Κύπρος είναι το ένα μέτωπο στο οποίο πολεμάει η Τουρκία. Σε έναν τόπο όπου οι κυβερνήσεις του έχουν διαλύσει άμυνα και στρατό, έχουν εκμηδενίσει κάθε ίχνος αποτροπής, αλλά αναλώνονται σε δείπνα και σε μνημόνια συναντίληψης. Η Τουρκία συνιστά αποσταθεροποιητικό παράγοντα στο Αιγαίο, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, με τρανταχτό παράδειγμα τη νέα πρόκληση στο νησί Ρω του συμπλέγματος του Καστελορίζου. Η Ε.Ε. εμφανίζεται ανίκανη να αντιδράσει αποτελεσματικά προς υπεράσπιση των συνόρων κρατών-μελών της, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος

  Μόλις επιβεβαιώθηκαν οι όροι που θα θέσει η τουρκική πλευρά στο επικείμενο δείπνο με δήλωση του Τούρκου υπουργού κυπριακών υποθέσεων: απόλυτη πολιτική ισότητα των δύο κρατών και ίσο μέρισμα του φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν διατυμπανίζει ότι είναι έτοιμος για πόλεμο σε τρία μέτωπα.

  Ωστόσο επαναλαμβάνεται η πρακτική των κοινωνικών δείπνων. Χωρίς όρους από τη δική μας πλευρά, με πολλούς και σκληρούς όρους από την τουρκική, όρους που έθεσε για να συγκατανεύσει στις ημέτερες ικεσίες. Αρχίζει η διαδικασία των άκρως πολιτικών δείπνων που οδηγούν πάντοτε σε αποτυχία την ελληνοκυπριακή πλευρά και σε «κεκτημένα» την τουρκική. Διότι η Τουρκία δεν θέλει λύση, αλλά στοχευμένα προχωρεί σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία συνεχώς εκπίπτει. Ο Ερντογάν, κάνοντας το σήμα των Γκρίζων Λύκων με τα δάκτυλά του, ωρύεται και απειλεί θεούς και δαίμονες.

  Η Κύπρος είναι το ένα μέτωπο, στο οποίο πολεμάει η Τουρκία. Σ’ έναν τόπο όπου οι κυβερνήσεις του έχουν διαλύσει άμυνα και στρατό, έχουν εκμηδενίσει κάθε ίχνος αποτροπής, αλλά αναλώνονται σε δείπνα και σε μνημόνια συναντίληψης.

  Η Τουρκία συνιστά αποσταθεροποιητικό παράγοντα στο Αιγαίο, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, με τρανταχτό παράδειγμα τη νέα πρόκληση στο νησί Ρω του συμπλέγματος του Καστελορίζου. Η Ε.Ε. εμφανίζεται ανίκανη να αντιδράσει αποτελεσματικά προς υπεράσπιση των συνόρων κρατών-μελών της, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

  Στη βάση των τελευταίων συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 23ης Μαρτίου, η Ε.Ε. «παρακολουθεί» τις εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά ουδέν πράττει, γεγονός που αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Άγκυρα και αυξάνει τις πιθανότητες σύγκρουσης. Εάν υπάρξει κλιμάκωση της έντασης, η Ε.Ε. δεν θα είναι άμοιρη ευθυνών, διότι η Τουρκία είναι υπό ένταξη χώρα και, αντί της επιβολής μέτρων και κυρώσεων, οι Βρυξέλλες προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών προφασίζονται ότι δεν αντιλαμβάνονται τον ελεεινό ρόλο που διαδραματίζουν και συνεχίζουν να αδικοπραγούν για να δικαιολογούν την εν Κύπρω μισθοδοσία τους, προσποιούμενοι τους οικοδεσπότες στα δείπνα της ντροπής.

  Όπως το επικείμενο και άκρως επικίνδυνο. Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, με την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα σε έξαρση, με κίνδυνο ανάφλεξης ανά πάσα στιγμή και χωρίς εναλλακτικό σχέδιο από τη δική μας πλευρά, ο Πρόεδρος τείνει να παγιδευτεί στην πολιτική του ΑΚΕΛ, που υποστηρίζει στην ουσία «λύση να ’ναι κι ό,τι να ’ναι».

  Αναγνωρίζω βέβαια την αγωνία του ΑΚΕΛ για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνέχιση της παρούσης κατάστασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, με το να παραδοθούμε, θα σωθούμε. Δεν αρκεί μόνο να συνομιλούμε. Και μάλιστα γονυπετείς. Ήδη οι συνομιλίες οδήγησαν στο φιάσκο του Κραν Μοντανά, το οποίο το ΑΚΕΛ επιδιώκει να αναστήσει, να το συνεχίσει από το σημείο στο οποίο κατέρρευσε ή διακόπηκε.

  Η λύση που θα προκύψει κάτω από αυτές τις συνθήκες θα εξαφανίσει τον Ελληνισμό από την Κύπρο και το νησί μας θα μετατραπεί σε τουρκικό βιλαέτι.

  Γι’ αυτό, ας μην επιμένει το ΑΚΕΛ ότι χάθηκε ευκαιρία στο Κραν Μοντανά, διότι η πραγματικότητα είναι άλλη. Από τον Μάρτιο ώς τον Ιούνιο οι Τούρκοι κουβάλησαν στην Κύπρο 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών. Εάν είχαν πρόθεση για συνομιλίες και για λύση άλλη από την κατάκτηση της Κύπρου, γιατί το έπραξαν; Γιατί προκάλεσαν τη «σύρραξη» μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ; Γιατί συνεχίζουν να προκαλούν τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Αιγαίο; Γιατί ετοιμάζονται για νέα επιχείρηση στη Συρία μετά την κατάληψη του Αφρίν; Γιατί ετοιμάζονται να εισβάλουν στο Ιράκ;

  Να θυμίσουμε ότι, πριν από το Κραν Μοντανά, τόσον η Κυβέρνηση όσο και οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ διατυμπάνιζαν ότι πάμε στις συνομιλίες είτε για λύση είτε για να καταλογιστούν ευθύνες στην Τουρκία για το αδιέξοδο. Ούτε το ένα συνέβη, ούτε το άλλο. Η Άγκυρα κατοχύρωσε τα νέα κεκτημένα και, όταν κρίνει ότι γονατίσαμε και πάλι τρομαγμένοι και «ανυπεράσπιστοι», θα εφαρμόσει το τελικό στάδιο του σχεδίου ανακτήσεως Κύπρου.

  Ο Ερντογάν δεν μας υπολογίζει και δεν θα συνομιλήσει για «βιώσιμη» λύση, αφού απειλεί με πόλεμο στο Αιγαίο και στη Θράκη, όπου βέβαια θα είναι και το πρωτεύον μέτωπο του πολέμου.

  Οι κακοί υπολογισμοί για το τουρκικό καθεστώς δεν είναι δικοί μας. Ανήκουν σε αυτούς που το υμνολογούσαν και οι οποίοι φέρουν ευθύνη για το υφιστάμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό και την επιθετικότητα της Άγκυρας, που είναι αποτέλεσμα της απουσίας αποτροπής και της διάλυσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

  Σήμερα προχωρούν ακάθεκτοι στο μεγάλο φαγοπότι. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προειδοποιήσουμε τον Πρόεδρο για τον κίνδυνο να περιπέσει σε φοβερά και μη αναστρέψιμα λάθη. Έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα παρέμβουν οι στρατηγικοί μας εταίροι.