fbpx

Γεννήθηκε στο Μεταλλείο Αμιάντου στις 24 Ιουνίου 1953. Γονείς της ο Χρίστος Θεοχάρους και η Χρυστάλλα Παρίλα.

Είναι το πρώτο από τα πέντε παιδιά  της οικογένειας.

Δημοτικό σχολείο πήγε στην Δεύτερη και στην Έκτη Αστική Σχολή Λεμεσού και Γυμνάσιο στο Πρώτο Γυμνάσιο Θηλέων Λεμεσού και στο Πρακτικό τμήμα του Λανιτείου Γυμνασίου από όπου και απεφοίτησε με άριστα.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απεφοίτησε με άριστα. Ειδικεύθηκε στην Γενική Χειρουργική σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και παράλληλα φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Εξειδικεύθηκε στην Παιδοχειρουργική και στην Παιδοουρολογία στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκπόνησε Πειραματική – Κλινικο-εργαστηριακή Διατριβή και πήρε τον τίτλο του Διδάκτορος με Άριστα.

Το 1991 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια της Παιδοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Από 1991 μέχρι το 2001 εργάστηκε ως Διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής – Παιδο-ουρολογικής κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου στην Λευκωσία και παράλληλα δίδασκε Παιδοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Έλαβε τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορος από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Συκτυβκάρ και της Επίτιμης Διδάκτορος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Συνέγραψε επιστημονικά συγγράμματα Χειρουργικής και Παιδοχειρουργικής.

Δίδαξε Παιδοχειρουργική σε διάφορα νοσοκομεία Αναπτυσσόμενων Χωρών.

Δίδαξε Αγωγή Υγείας στην Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Παντρεύτηκε το Ψυχίατρο Λούη Καριόλου (1953-2014) και απέκτησαν μια κόρη την Τζούλη που σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Essex.

Από το Γυμνάσιο πρωτοστατούσε σε πολιτικές δραστηριότητες και διαδηλώσεις.

Το 1996 διεκδίκησε ως αριστίνδην υποψήφια  εκλογή στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το Δημοκρατικό Κόμμα αλλά απέτυχε.

Το 2001 εξελέγη ως αριστίνδην υποψήφια,   Βουλευτής  Λεμεσού με το Δημοκρατικό Συναγερμό και επανεξελέγη το 2006.

Το 2006 διεκδίκησε την Δημαρχία Λεμεσού με τον ΔΗΣΥ.

Το 2009 εξελέγη Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ και επανεξελέγη το 2014.

Διετέλεσε Πρόεδρος και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Κυπριακής Βουλής, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, καθώς επίσης και Μέλος των Επιτροπών Εργασίας, Περιβάλλοντος, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου. Συμμετείχε συχνά και στις εργασίες άλλων Επιτροπών.

Συμμετείχε επίσης στην Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ, στην Κοινοπολιτειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, στην Σύνοδο των Ασιατικών Κοινοβουλίων, στο Πανευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ στην Διακοινοβουλευτική Ένωση και σε πολλές άλλες Συνελεύσεις.

Εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολλές Συνόδους των Ενώσεων αυτών.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζεται στην Επιτροπή Εξωτερικών και στην  Επιτροπή για την Ανάπτυξη και στην Επιτροπή Αναφορών ενώ εργάστηκε και στην Επιτροπή Υγείας, Περιβάλλοντος και Ασφάλειας Τροφίμων καθώς και σε άλλες επιτροπές. Είναι μόνιμο Μέλος στην Μεικτή Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία Τουρκίας ΕΕ και Αναπληρωματικό Μέλος της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ-Αφρικής, Καραϊβικής Ειρηνικού (ΑΚΕ). Επίσης διετέλεσε Αντιπρόεδρος του CARIFORUM , της Ομάδας Εργασίας «ACCESS TO MEDICINE» , της Ομάδας Φιλίας με την Σρι Λάνκα και Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Κεντρική Ασία .

Είναι Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Κοινοπολιτείας .

Ίδρυσε την Ομάδα Φιλίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Αρμενίας και προεδρεύει της ομάδας για δεύτερη θητεία.

Εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Συνέδρια κυρίως επί ζητημάτων Ανάπτυξης στο Σάο Πάολο, στο Μπουένος Άιρες, στο Σαν Φρανσίσκο, στην Ουάσιγκτον, στο Μόντρεαλ, στην Κορέα, στην Ινδονησία, στο Καμερούν, στην Αγκόλα, στην Μποτσουάνα, στην Γκάνα, στην Αίγυπτο, στην Αρμενία, στην Τανζανία, στην Κένυα, στο Καμερούν,  στο Τόγκο, στο ISPM και αλλού.

Οργάνωσε πολλές εκδηλώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Κυπριακό πρόβλημα και συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου,  το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο της Λουβαίν Βελγίου και Ερεβάν Αρμενίας και Στεπανακέρτ Αρτσάχ.

Λαμβάνει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως  στην Θεατρική παράσταση “ SEVEN” , μαζί με άλλες έξι Ευρωβουλεύτριες καθώς επίσης και στην παράσταση SPEAK OUT THE TROUTH  του ROBERT KENNEDY FOUNDATIOΝ με τους Ευρωβουλευτές Μάρτιν Σιουλτσ, Γκυ Φερχόφστατ, Μάικλ Κάσμαν Σεσίλια Γουινγκστρομ και διαπρεπείς αμερικανούς ηθοποιούς. Οι θεατρικές παραστάσεις είναι ενταγμένες στον Αγώνα του ΕΚ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κύριος στόχος της στο ΕΚ είναι ο Αγώνας για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Εξέδωσε 7  Ποιητικές Συλλογές:

 1. ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ
 2. ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΓΕΛΕ ΜΟΥ
 3. ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΡΙΤΟΙ
 4. ΤΕΜΠΕΛΟΚΑΛΟΚΑΙΡΟ
 5. ΕΛΛΗΝΟΣΥΡΩΝ ΜΑΓΩΝ
 6. «Η ΩΡΑΙΑ ΑΝΘΟΠΩΛΙΣ»
 7. Ποίηση και Κύπρος, Μετάφραση , μεταγραφή στα Ελληνικά του βιβλίου POETRY AND CYPRUS του Νεοζηλανδού ποιητή  WALTER D’ARCY CRESSWELL

Τιμήθηκε δύο φορές με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως. Το 1990 για το Βιβλίο «ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ» και το 2001 για το Βιβλίο «ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΡΙΤΟΙ».

Η Ποίηση της Ελένης Θεοχάρους μεταφράστηκε στα ρώσικα, βουλγάρικα, πολωνικά, σέρβικα, ιταλικά, αγγλικά και ισπανικά. Προσφάτως εκδόθηκε στο Βελιγράδι σε Σερβική μετάφραση η ωραία Ανθοπώλις.

Ποιήματα της περιλήφθησαν σε ομαδικές εκδόσεις στην Αθήνα, Μόσχα, Μπισκέκ, Σαντιάγο Χιλής και Ρώμη.

Η Ελένη Θεοχάρους έδωσε σειρά διαλέξεων για την Ελληνική και Κυπριακή Ποίηση και για σύγχρονους Κύπριους Λογοτέχνες στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκωσία, Λεμεσό, Μπισκέκ, Βαλπαραϊζο της Χιλής, Τασκένδη και Βαρσοβία.

Πολλοί μελετητές ασχολήθηκαν με την ποίηση της ΕΘ και έγιναν αρκετές παρουσιάσεις του έργου της.

Υπήρξε τακτικός συνεργάτις εφημερίδων και Λογοτεχνικών Περιοδικών της Λευκωσίας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.

Χειρούργησε πολλές χιλιάδες παιδία, ενήλικες, τραυματίες και ασθενείς  και εξακολουθεί να χειρουργεί σε όλο τον κόσμο. Δίδαξε Χειρουργική σε γιατρούς και φοιτητές.

Η Ελένη Θεοχάρους εργάζεται  εθελοντικά ως γιατρός σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ίδρυσε την Εθνική Αντιπροσωπεία Κύπρου της Διεθνούς μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» και διετέλεσε Πρόεδρός της μέχρι το 2001 αλλά εργάστηκε και με πολλές άλλες εθελοντικές οργανώσεις σε πεδία μαχών, εμφυλίων πολέμων και φυσικών καταστροφών.

Το 1998 ίδρυσε τον μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό «ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ»  κατά τα πρότυπα των εν Ελλάδι και αλλοδαπή λειτουργούντων παιδικών μουσείων.

Το 1994 ίδρυσε το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» στο Yerevan της Αρμενίας.

Είναι μέλος της Οργάνωσης «Γιατροί ενάντια στα πυρηνικά»

Είναι μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ Πρόεδρος του Κύπρο-αρμενικού συνδέσμου φιλίας.

Είναι μέλος της Αμερικανικής Οργάνωσης «ANAGNOS FOUNDATION» με έδρα την Ουάσιγκτον και πολλών Κυπριακών και Διεθνών Οργανώσεων και Συνδέσμων.

ΩΣ ΜΕΛΟΣ των «Γιατρών του Κόσμου» ΚΑΙ άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων διοργάνωσε πολλές αποστολές άμεσης ιατρικής παρέμβασης σε εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη και πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό αποστολών .

Κορυφαία αποστολή: Η μεταφορά φαρμακευτικής βοήθειας στην Γάζα με το πλοιάριο DIGNITY και ο εμβολισμός του από το Ισραηλινό ναυτικό.

Εργάστηκε σε όλο τον κόσμο για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της φτώχιας, για την Ελευθερία των ανθρώπων και για την Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα εργάστηκε στις  κάτωθι εμπόλεμες ζώνες και ζώνες φυσικών καταστροφών και φτώχιας σε διαφορετικές περιπτώσεις και κυρίως κατά την διάρκεια κρίσεων: Λίβανος, Αρμενία, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Βοσνία, Κόσσοβο, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κριμαία, Ομόσπονδη Ρωσική Δημοκρατία του Κόμι, Αλβανία, Κουρδιστάν, Συρία Ιράκ Αφγανιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κυργιστάν, Τατζικιστάν Καζακστάν Εσωτερική Μογγολία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Ναούρου, Νήσοι Σολομώντος, Κιριμπάτι, Λιβύη, Παλαιστίνη, (Δυτική όχθη και Γάζα) Αίγυπτος, Γεωργία, Τουρκία, Ελλάδα, Καμερούν, Νότιος Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Μαλάουι, Κένυα, Αϊτή, Χιλή, Αργεντινή, Σεϋχέλλες, Σρι Λάνκα, και Λευκορωσία.

Κατά την διάρκεια των αποστολών αυτών η Ελένη Θεοχάρους εργάστηκε ως χειρουργός σε πολύ δύσκολες συνθήκες, και χειρούργησε χιλιάδες τραυματίες και ασθενείς, βοήθησε στην ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας, φύτεψε χιλιάδες δένδρα παλεύοντας εναντίον της φτώχιας, της απερήμωσης και  των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, εργάστηκε στον τομέα της βελτίωσης της Δημοκρατίας και της Ίδρυσης Ινστιτούτων εκδημοκρατισμού και με επίκεντρο την προαγωγή της εκπαίδευση και της ευημερίας των παιδιών. Ίδρυσε Ορφανοτροφεία και σχολεία και εργάστηκε στο CHILDREN’S SPONSORSHIP PROGRAM. Χειρούργησε πολλούς ασθενείς με ΕΙΤΣ σε όλο τον κόσμο

 1. ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΓΕΩΝΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 2. ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ  ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
 3. ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ
 4. ΜΑΝΤΑΜ ΦΙΓΚΑΡΟ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ-ΚΥΠΡΟΣ
 5. ΒΡΑΒΕΙΟ PAUL HARRIS
 6. ΒΡΑΒΕΙΟ MARGARET GAULDWINN
 7. ΠΑΝΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΛΑΔΑ
 8. ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΤΙΜΗΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ, ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
 9. ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΤΙΜΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Τιμήθηκε με πολλά άλλα βραβεία και διακρίσεις.

Γειά σας, αφήστε το μήνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας