Βιώνοντας την κρισιμότητα των καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί μετά την καταστροφική λαίλαπα της πανδημίας, την αποδιοργάνωση των παραγωγικών δομών και την ανατροπή όλων των αναπτυξιακών σχεδιασμών του Κράτους, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να βοηθηθεί ο κάθε Κύπριος πολίτης να επιβιώσει τους δύσκολους καιρούς που ακολουθούν.

Στέγη, Τροφή, Περίθαλψη, Σχολείο συνιστούν τους 4 ακρογωνιαίους λίθους που θα κρατήσουν όρθιο το οικοδόμημα της κοινωνικής συνοχής.

Αυτό θα συμβεί ενισχύοντας τους άνεργους, όσους λαμβάνουν βοηθήματα για να επιβιώσουν, τους συνταξιούχους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους πολύτεκνους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα μεμονωμένα άτομα που δεν έχουν συγγενείς, τα άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα, ΟΛΕΣ τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αυτές οι ομάδες θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Κράτος δεν πρέπει να είναι φειδωλό, αλλά θα πρέπει να διοχετεύσει βοηθήματα που να καταστήσουν την επιβίωση αυτών των ανθρώπων δυνατή. Παράλληλα:

–      Να εξεταστεί η δυνατότητα παροχής φτηνής στέγης σε όλους.

–      Να μειωθούν οι τιμές ρεύματος, νερού, τηλεφωνίας, βενζίνης και φόρων για 2 χρόνια.

–      Να ανασυγκροτηθεί το ΓΕΣΥ.

–      Να παγοποιηθούν μισθοί και συντάξεις (πλην χαμηλόμισθων –  μικροσυνταξιούχων).

–      Να οργανωθεί δίκτυο μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία με λεωφορεία.

Όσον αφορά την ανάπτυξη καταναλωτικής ρευστότητας μέσα στην Οικονομία, γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι σε συνθήκες κρίσης δεν μπορεί να πρυτανεύουν σκέψεις για υπερκαταναλωτισμό ούτε για μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά έργα.

Είναι επίσης κατανοητό ότι αναπτυξιακά έργα όπως η ενίσχυση-ανακαίνιση και ο εκμοντερνισμός μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τη στιγμή που δεν πρόκειται να έχουμε τουρισμό, είναι ως να προσπαθούμε να γεμίσουμε τον πίθο των Δαναΐδων. Θα γίνει όπως και στην προηγούμενη κρίση όπου όλα τα κονδύλια που προορίζονταν για τους μικρομεσαίους παραχωρήθηκαν στην γνωστή ολιγαρχία του πλούτου με αποτέλεσμα η μικρομεσαία τάξη να διαλυθεί.

Η άστοχη χορήγηση νέων δανείων σε τουριστικές ή μη παραγωγικές επιχειρήσεις, ή σε επιχειρήσεις που θα αποδώσουν σε μια δεκαετία, θα οδηγήσει σε καταστροφή – πτώχευση, νέα «κόκκινα μέτρα» τα οποία πιθανόν να συμπαρασύρουν και το τραπεζικό μας σύστημα.

Για τους πιο πάνω λόγους οι προτάσεις μας επικεντρώνονται στη στήριξη των αδυνάτων προσφέροντας θέσεις εργασίας που θα βελτιώσουν την ζωή σε πόλεις και χωριά, θα οδηγήσουν στην μαζική δημιουργία κέντρων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, θα βοηθήσουν το περιβάλλον (δάση, παραλίες, εγκαταλελειμμένα μεταλλεία) αλλά κυρίως θα στηρίξουν την Πρωτογενή Παραγωγή, δηλαδή τη Γεωργία την Κτηνοτροφία και την μεταπρατική Βιομηχανία, σε μια προσπάθεια να γίνει η Κύπρος αυτάρκης τουλάχιστον για τα δύο προσεχή χρόνια σε ζαρζαβατικά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και τρόφιμα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι υφιστάμενες γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες, να αναπτυχθούν νέες μονάδες κονικλοτροφίας, ορνιθοτροφίας, χοιροστάσια, ιχθυοκαλλιέργειες, να ενισχυθεί η παράκτια αλιεία και η αλιεία ανοικτής θαλάσσης, και να ενθαρρυνθούν οι Κύπριοι πολίτες αφενός να καταναλώνουν Κυπριακά προϊόντα και αφετέρου να χρησιμοποιούν Κυπριακές υπηρεσίες. Ούτως ώστε ακόμη και στον τομέα της ανάπαυσης να χρησιμοποιούνται εγχώρια καταλύματα για να στηριχθεί η τουριστική βιομηχανία, όσο αυτό είναι κατορθωτό για τα επόμενα λίγα χρόνια μέσω του εσωτερικού τουρισμού. Εισηγούμαστε επίσης την στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας (τροφίμων, επίπλων, πλαστικών κλπ) και την άμεση επαναλειτουργία με το πέρας του θέρους των Σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ελκυστικούς όρους για τους φοιτητές.

Καλούμε τους πολίτες να κατανοήσουν ότι οι υπέρμετρες πολυτέλειες και οι υπερβολές των τελευταίων χρόνων πρέπει σε αυτό το στάδιο να αποτελέσουν παρελθόν.

Απαιτείται η ενίσχυση των μικροσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων.

Αυτά συνιστούν μέτρα εκτάκτου ανάγκης και εκτιμούμε ότι σε 2 χρόνια θα επαναρχίσει μια δίκαιη και ορθολογιστική ανάπτυξη. Εκτενές έγγραφο με τις προτάσεις μας θα κατατεθεί στην Βουλή και στην Κυβέρνηση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020