Σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων συζητήσαμε το θέμα που προκύπτει με τους επηρεαζόμενους πρόσφυγες από τυχόν διεκδίκηση των περιουσιών που ενοικιάζουν από Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη.

Σε συγκεκριμένη περίπτωση, ενημερωθήκαμε πως ο ιδιοκτήτης δεν είναι Τ/κ αλλά γαμπρός του θανόντος Τ/κ ιδιοκτήτη, ο οποίος αποζημιώθηκε με 6μιση εκατομμύρια ευρώ όταν έγινε η απαλλοτρίωση στο παρελθόν σε άλλα τεμάχιά του.

Το κράτος ζήτησε την εκκένωση των υποστατικών για να επιστραφεί στον δικαιούχο ιδιοκτήτη. Στο συγκεκριμένο υποστατικό λειτουργεί κτηνοτροφική μονάδα και έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης Τ/κ περιουσιών δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι πολιτική του υπουργείου να κάνει απαλλοτριώσεις, αλλά το θέμα μπορεί να διευθετηθεί με φιλικές διαπραγματεύσεις και διακανονισμούς.

Είναι υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει και να προστατέψει τους επηρεαζόμενους πρόσφυγες και να μην τους παραπέμπει σε δικηγόρους για τυχόν διαπραγματεύσεις. Το κράτος να μην αποποιείται των ευθυνών του στις διαδικασίες, που το ίδιο το κράτος έχει θεσπίσει.

Πρέπει να βρεθούν λύσεις σύντομα και θέλουμε απαντήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΤΡΙΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021