Στη χώρα των χιλίων βελουδένιων… λόφων

  Η Ρουάντα, η χώρα των Χιλίων Λόφων που καλύπτονται από το βελούδινο των φυτειών τσαγιού και καφέ και τροπικής βλάστησης , η χώρα των πολλών ενεργών ηφαιστείων, του πάρκου Virunga και των πανύψηλων βουνών, είναι πανέμορφη. Κάποτε αποτελούσε ενιαία διοίκηση με το σημερινό Μπουρούντι. Βρίσκεται στην ανατολική- κεντρική Αφρική, με πρωτεύουσα το Κιγκάλι. Στο επίκεντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας ήλθε λόγω των εμφυλίων συγκρούσεων που ξεκίνησαν το 1959 και “έληξαν” το 1994 με την γενοκτονία 1.000.000 θυμάτων. Έχει έκταση 3 φορές περίπου όση η Κύπρος και πληθυσμό 11.500,000.

  IMG_6071

  Στην χώρα κατοικούν τρεις φυλές ιθαγενών, οι Χούτου (90%) που εγκαταστάθηκαν στη Ρουάντα τον 14ο αιώνα, οι Τούτσι (8%) τον 15ο και οι Πυγμαίοι-Τούα (2%). Από το 1890 η χώρα υπέστη την φρικτή αποικιοκρατική διοίκηση των Γερμανών αρχικά και των Βέλγων στην συνέχεια, μέχρι το 1962 οπότε η Ρουάντα έγινε ανεξάρτητο κράτος. Για 500 περίπου χρόνια οι Τούτσι ήσαν οι πολιτικά κυρίαρχοι στην χώρα και καταπίεζαν τους Χούτου. Η χρησιμοποίηση της μειονότητας των Τούτσι από τους αποικιοκράτες ως άρχουσα τάξη της χώρας και η καταπίεση της πλειοψηφίας των Χούτου απ αυτούς, ήταν μια από τις αιτίες του εμφυλίου πολέμου που ακόμη ταλανίζει την Ρουάντα. Από το 1959 υπάρχει ένοπλη διαμάχη μεταξύ τους. Το 1994 ξεκίνησε η γενοκτονία της Ρουάντα, η μαζική δολοφονία 1 περίπου εκατομμυρίου ανθρώπων, κυρίως της φυλής Τούτσι, από τους ομοεθνείς τους που ανήκαν στη φυλή Χούτου. Η γενοκτονία άρχισε με την κατάρριψη με πύραυλο του αεροπλάνου του προέδρου της Ρουάντα, Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, που ανήκε στη φυλή των Χούτου, αλλά το γεγονός αυτό λέγεται ότι ήταν μόνο η αφορμή της γενοκτονίας και ότι οι μαζικές δολοφονίες μεθοδεύονταν από πολύ νωρίτερα.

  Η γενοκτονία άρχισε στις 6 Απριλίου 1994 και κράτησε 100 περίπου μέρες.

  Στην πραγματικότητα οι σφαγείς από ένα σημείο και μετά σκότωναν αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να χαθεί το 20% του πληθυσμού, ενώ εκατομύρρια κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν. Ένας από τους διαφυγόντες ήταν και ο Ολιβιέ, ο οποίος αφού περιπλανήθηκε για 12 χρόνια στο Κόγκο και στην Κένυα, ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο και τελευταία άρχισε να εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Τα γεγονότα του 1994 έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως γενοκτονία.

  Λόγω του εμφυλίου πολέμου, η οικονομία της χώρας έχει υποστεί τρομακτική καταστροφή. Το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 20% των κατοίκων των πόλεων έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Το ΑΕΠ της χώρας είναι 10,6 δις δολλάρια.

  Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Στις προεδρικές εκλογές του 2010 πρόεδρος εξελέγη ο Πολ Καγκάμε με ποσοστό 93%, ο οποίος επανεκλέγεται συνεχώς από το 1994.
  Επίσημη γλώσσα εκτός από την τοπική είναι η Γαλλική.

  27
  Με τον υπουργό Προεδρίας και αναπληρωτή υπουργό Υγείας

  Ανέλαβαν δράση οι Εθελοντές Γιατροί

  ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ πραγματοποίησαν διερευνητική αποστολή στην Ρουάντα, μια φτωχότατη αφρικανική χώρα. ‘Ελαβαν μέρος οι Παιδοχειρουργοί Ανδρέας Νεοφύτου, και Ελένη Θεοχάρους και ο Ολιβιέ συνοδό μέλος, κάτοικος Βρυξελλών με καταγωγή από την Ρουάντα.

  30

  H αποστολή συνέπεσε με την 27η Σύνοδο των Αφρικανικών Κρατών γεγονός που δυσχέρανε την εξεύρεσης χώρου διαμονής και την διακίνηση λόγω των μέτρων ασφαλείας για την προστασία των 40 και πλέον προέδρων και πρωθυπουργών. Εντούτοις, η σύνοδος, μάς έδωσε την δυνατότητα συναντήσεων με αφρικανούς πολιτικούς που γνωρίζουν την δρα Θεοχάρους εκ της συμμετοχής της στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου DEVE, (Επιτροπή για την Ανάπτυξη) και εκ της δράσεως της στην Αφρική.

  Μετά την άφιξη στο Κιγκάλι, την 15ην Ιουλίου, αρχίσαμε συναντήσεις με επικεφαλείς ΜΚΟ που ασχολούνται με την ευημερία των παιδιών και με πολιτικούς αξιωματούχους καθώς επίσης και επισκέψεις εγκαταστάσεων ιδρυμάτων προστασίας παιδιών και νοσοκομείων.

  Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καθένας που θα ασχοληθεί με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΡΟΥΑΝΤΑ ότι είναι δύσκολη η μετάβαση στην χώρα αυτή και η διαμονή αρκετά δυσχερής λόγω των λίγων ξενοδοχείων που υπάρχουν. Βεβαίως για μακροχρόνια διαμονή είναι απαραίτητη η ενοικίαση οικίας από την οργάνωση μας, προκειμένου να διαμένουν οι εθελοντές και ενδεχομένως η αγορά ενός αυτοκινήτου. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στην χώρα , (παρ όλο που φαινομενικά έχει ξεπεράσει τον εμφύλιο και την γενοκτονία που ακολούθησε), τα τραύματα του πολέμου είναι παντού εμφανή, και παρά τα μνημεία συμφιλίωσης και την ομολογουμένως φιλότιμης προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση, ( αν και υπάρχουν καταγγελίες για απολυταρχική συμπεριφορά και «στρατοκρατία»), οι συνέπειες εμφανίζονται σε χιλιάδες άτομα που βίωσαν την σφαγή, ειδικά εκείνα που ήσαν σε μικρή ηλικία κατά την διάρκεια των γεγονότων, σε άτομα που έχασαν στενούς συγγενείς τους ή υπέστησαν βιασμούς, βασανιστήρια, ακρωτηριασμούς και σε γυναίκες που γέννησαν παιδιά από μετά από βιασμούς. Είναι γνωστό ότι την εποχή εκείνη, γυναίκες που προέβησαν σε άμβλωση μετά από βιασμό, καταδικάστηκαν σε θάνατο ή φυλάκιση.

  Τονίζουμε ότι με πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης της Ρουάντα απαγορεύεται η λειτουργία ορφανοτροφείων.

  20
  Me την υπουργό Ισότητος των φύλων και προστασίας της Οικογένειας δρα Diane Gashumba

  Υιοθεσία παιδιών

  IMG_6203

  Επισκεφθήκαμε την Δικηγόρο και Ακτιβίστρια Anita Mugeni, η οποία είναι υπεύθυνη προγράμματος ανεύρεσης αναδόχων οικογενειών για τη φιλοξενία και “υιοθεσίας” εγκαταλελειμμένων και ορφανών παιδιών. Η ιδία, μητέρα 3 παιδιών “φιλοξενεί” άλλα 4 ορφανά και φροντίζει για την διαμονή, διατροφή, περίθαλψη εκπαίδευση , αγωγή και προστασία τους.

  Η κυρία Mugeni, μάς ανέλυσε τα νομικά προβλήματα που πιθανόν να αναφυούν σε περίπτωση λειτουργίας του προγράμματος οικονομικής στήριξης παιδιών και τονίσαμε ότι για την λειτουργία του προγράμματος απαιτείται η ανεύρεση αξιόπιστου ατόμου διαχείρισης των κονδυλίων για τα παιδιά.

  IMG_6044

  Επισκεφθήκαμε ακόμη το Κέντρο προστασίας παιδιών “ΕΛΠΙΔΑ” – “AMIZERO”, μέσα στο οποίο διαβιούν και πηγαίνουν σχολείο εκατόν περίπου παιδιά κάτω από άθλιες και πρωτόγονες συνθήκες. Υπεύθυνη του Κέντρου είναι η δασκάλα FLORIDA MUKARUBUGA .

  Η εκπαίδευση των νέων

  Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε στην πόλη BURERA, το “COLLEGE OF TRADE “AGACIPO” το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευήν, με οικονομική βοήθεια προερχόμενη και από το Βέλγιο, στους πρόποδες του ηφαιστείου MUHABURA. Το κέντρο προορίζεται για την τεχνική εκπαίδευση και απόκτηση επαγγελματικών ικανοτήτων για τα χιλιάδες ανεπάγγελτα παιδιά και νέους της περιοχής. Στόχος είναι η παροχή εκπαίδευσης στους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας, ραπτικής, ηλεκτρολογίας, υδραυλικής, οικοδομικής κλπ. Συναντηθήκαμε και συζητήσαμε εκτενώς το πρόγραμμα με την Δήμαρχο της BURERA, FLORENCE MARIE UWAMBAJEMARIYA και τον υπεύθυνο του προγράμματος JEAN MARIE NIYONZIMA και αναλύσαμε τα προβλήματα, τις προκλήσεις, και τις δυνατότητες του. Η περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 3,5 ωρών περίπου από την περιοχή του Κιγκάλι.

  IMG_6100

  Επισκεφθήκαμε επίσης ένα υπό κατασκευήν οικοδόμημα του προγράμματος ΕΛΠΙΔΑ-AMIZERO, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από Κέντρο Υγείας , έξω από το Κιγκάλι. Στα δύο αυτά κέντρα μπορούν να εργαστούν οι εθελοντές μας.

  35

  4
  Βασικό δομικό υλικό η λάβα του ηφαιστείου «Muhabura»

  Οργάνωση χειρουργικών επεμβάσεων

  Επισκευθήκαμε τον Υπουργό Προεδρίας και Αναπληρούντα τον Υπουργό Υγείας Δρα Patric C. Ndimubanzi, καθώς επίσης και όλους τους επιτελείς του Υπουργείου Υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντού του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κιγκάλι και συζητήσαμε εκτενώς όλες τις δυνατότητες παροχής αναπτυξιακής βοήθειας από μέρους των εθελοντών γιατρών συμπεριλαμβανομένης της επιτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο του Κιγκάλι και της εκπαίδευσης Ιατρών και Νοσηλευτών στο Κιγκάλι αλλά και σε νοσοκομεία της Κύπρου.

  Και άλλες φιλόδοξες δράσεις

  Συναντήσαμε επίσης τον Υπουργό Φυσικών Πόρων BIRUTA VINCENT ο οποίος ενδιαφέρθηκε σφόδρα για την συνεργασία με Κύπριους ιδιώτες επενδυτές για την ανάπτυξη προγραμμάτων PPP, για την διαχείριση απορριμμάτων και ανανεωσίμων πηγών ενέργειας καθώς επίσης και με την Υπουργό Ισότητος των φύλων και προστασίας της Οικογένειας δρα Diane Gashumba, η οποία μας ανέλυσε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία της Ρουάντα και τα ζητήματα στα οποία η Κύπρος θα μπορούσε να παράσχει αναπτυξιακή βοήθεια.

  8
  Με τον Υπουργό Φυσικών Πόρων BIRUTA VINCENT

  Η Δρ Gashumba επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την δυνατότητα συνεργασίας της Ρουάντα με ΜΚΟ από την Κύπρο και για την οικονομική στήριξη μικρών παιδιών όσον αφορά την δυνατότητα τους να επιβιώσουν μέχρι τα πέντε τους χρόνια-“Fifth Birthday”- αναπτυξιακός στόχος που τέθηκε από τον ΟΗΕ το 2010 στην Ουάσιγκτον σε σύνοδο στην οποία εκπροσώπησα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βεβαίως βασικός στόχος είναι όλα τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο.

  Η Ρουάντα έχει Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη, τον εκ Ρουάντας Ιννοκέντιο, ο οποίος ομιλεί την Ελληνικήν άπταιστα.

  34
  Κάτω από το ηφαίστειο “Muhabura”

  Μνημεία αφιερωμένα στη Γενοκτονία

  32

  Υπάρχουν πολλά μνημεία αφιερωμένα στην Γενοκτονία και στην Μνήμη των θυμάτων ενώ είναι εμφανής η παρουσία του στρατού σε κάθε περιοχή της χώρας. Η χώρα όμως μοιάζει ασφαλής. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η καθαριότητα, δρόμων, πλατειών και δημοσίων χώρων όχι μόνο στο Κιγκάλι αλλά παντού, όπου οι υπηρεσίες των δήμων αλλά και οι ίδιοι οι κατοικοι φροντίζουν για την καθαριότητα των δρόμων. Απαγορεύεται με αυστηρές ποινές η ρύπανση και η απόρριψη εκτός κάδων απορριμμάτων ακόμη και ενός αποτσίγαρου ή μιας τσίχλας και οι ποινές είναι συνήθως βαρύ πρόστιμο ή φυλάκιση.

  012Απαγόρευση χρήσης των πλαστικών

  Άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χώρας είναι η παντελής απαγόρευση της χρήσης πλαστικού . Χρησιμοποιούνται μόνο χάρτινες σακούλες ή ειδικές σακούλες από βιοδιασπώμενο υλικό.
  Η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά είναι μεγάλη με 64 των μελών της Βουλής και 45% των μελών του υπουργικού συμβολίου να είναι γυναίκες.

  Η χώρα δεν διαθέτει πλήρη Ιατρική σχολή, έχει όμως ένα καλό Πανεπιστήμιο και σχετικά καλή υποδομή σε νοσοκομεία εντός της πρωτεύουσας. Η κατάσταση είναι τραγική στην ύπαιθρο.

  Βάση ο τουρισμός

  Η χώρα είναι αυτάρκης σε πρωτογενή παραγωγή ( γεωργικά- κτηνοτροφικά προϊόντα) και το κύριο εισόδημα της προέρχεται από τον τουρισμό ( ηφαίστεια, λίμνες, το πάρκο Βιρουγκα που το μοιράζεται με το Κογκό , με τους γορίλλες που είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος, αποτελούν τον πόλο έλξης των τουριστών). Το νερό της ύδρευσης δεν θεωρείται ασφαλές .

  Οι προτάσεις μας συνίστανται στην εργασία σε κέντρα εγκαταλελειμμένων παιδιών, στο Κέντρο επαγγελματικής κατάρτησης που πρέπει να το εξοπλίσουμε, την οικονομική στήριξη παιιδιών, την υπηρεσία σε κέντρα υγείας και την εκπαίδευση γιατρών στα μεγάλα νοσοκομεία του Κιγκάλι. Με κυβερνητική στήριξη μπορούμε να εκπαιδεύσουμε γιατρούς και στην Κύπρο για μικρά χρονικά διαστήματα. Μπορούμε να κάνουμε πολλά, με την βοήθεια των Κυπρίων συμπατριωτών

  Συγκλονιστικό:

  Χώρος διαμονής μας ήταν το ξενοδοχείο HOTEL DES MILLE COLLINE , το ξενοδοχείο των Χιλίων λόφων, εντός του οποίου διαδραματίστηκαν τα φοβερά γεγονότα που καταγράφει το διάσημο φιλμ HOTEL RWANDA. Το ξενοδοχείο εξωτερικά διατηρείται στην κατάσταση που ήταν τότε. Βαρύτατα συναισθήματα και απέραντος πόνος για την ανθρώπινη τραγωδία.

  33 Β

  33 Α