24 Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης!

Η εκπαίδευση αποτελεί το ισχυρότερο όπλο κατά της φτώχιας, των ανισοτήτων, του μίσους και το ισχυρότερο όπλο υπέρ της ανάπτυξης, της ευημερίας, της ειρήνης. Η Εκπαίδευση που παρέχεται στον τόπο μας δεν είναι ούτε ανθρωποκεντρική, ούτε σύγχρονη, ούτε δημιουργεί πολίτες με αγωγή, ήθος αυτοσεβασμό και σεβασμό στις αλήθειες των άλλων.

Εξαιρετικά εφέτος, το ζήτημα είναι μέγιστο και το φετινό μήνυμα είναι αφιερωμένο στην «Ανάκτηση και αναζωογόνηση της Εκπαίδευσης για τη γενιά του Covid–19».

Συμφώνων προς στοιχεία του ΟΗΕ, 1.600.000.000 μαθητές σε περισσότερες από 190 χώρες επηρέασε το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Γενικότερα, 265.000.000 παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν ή να ολοκληρώσουν το σχολείο, τα περισσότερα από τα οποία είναι κορίτσια, 617.000.000 δεν μπορούν να διαβάσουν και να κάνουν βασικές μαθηματικές πράξεις, 750.000.000 ενήλικες, δυο τρίτα από αυτούς γυναίκες, παρέμειναν αναλφάβητοι. 4.000.000 παιδιά και νέοι πρόσφυγες είναι εκτός σχολείου.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες η πανδημία μας ανάγκασε να βιώνουμε την καθημερινότητα και στην πατρίδα μας έχουν φέρει στην επιφάνεια τις πολλές αδυναμίες του δικού μας εκπαιδευτικού συστήματος. Τα παιδιά μας με αναπηρίες, τα παιδιά μας από οικονομικά ευάλωτες οικογένειες αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οξύνοντας με αυτό τον τρόπο τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες και μεγαλώνοντας την απόσταση που πρέπει να διανύσουν για να κατακτήσουν τη βασική γνώση, την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η πρόσβαση στην εκμάθηση είναι αυτονόητη.

Η πολιτεία οφείλει να πράξει το καθήκον της.

Η πολιτεία οφείλει να επενδύσει στην εκπαίδευση, στη δια βίου μάθηση, σε σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές, έτσι ώστε να προαχθεί η δημιουργία ενεργών πολιτών με κριτική σκέψη και δεξιότητες, χρήσιμους στον εαυτό τους και στην κοινωνία.

Η πολιτεία οφείλει να προσφέρει σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως αυτό που αποτελεί δικαίωμα τους, και το οποίο παραβιάζεται.

Δικαίωμα, όχι προνόμιο. Δικαίωμα και δημόσια ευθύνη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021