Το γεγονός ότι οι γυναίκες «έσπασαν» τη σιωπή τους και άρχισαν να καταγγέλλουν κάθε μορφή βίας εναντίον τους είναι ενθαρρυντικό, αλλά καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ, την ανάγκη για αντιμετώπιση από τη ρίζα των αιτιών που οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα.

Ενθαρρυντική είναι επίσης και η απόφαση της Κυβέρνησης να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία.

Δυστυχώς, το φαινόμενο είναι διαχρονικό και παγκόσμιο και τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξισμού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας γυναικών, αλλά αρκετά συχνά πλέον και ανδρών.

Πολλές φορές έχουμε δει να εκδηλώνεται φραστική βία, ειδικά εναντίον των γυναικών πολιτικών. Έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες να διασύρονται και να δολοφονούνται χαρακτήρες γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική, από όλους τους πολιτικούς χώρους, είτε μέσω δημοσιευμάτων, είτε μέσω σατιρικών δήθεν εκπομπών, με τις πράξεις αυτές να παραμένουν ατιμώρητες και χωρίς παρεμβάσεις από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ή από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά, χρειάζεται πολλή δουλειά τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, και πρέπει ο κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτόν του να αντιδράσει και να πάψει να ανέχεται δηλώσεις και πράξεις που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μόνο όταν «σπάσει» η σιωπή θα σταματήσει να καλπάζει η βία εναντίον των γυναικών, θα οδηγούνται οι θύτες στη δικαιοσύνη και θα προστατεύονται αποτελεσματικά τα θύματα.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017