fbpx
Αρχική ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ή στραβός είν’ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε

Ή στραβός είν’ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε

Στις 2 Οκτωβρίου 2015 με δημοσίευμά μου στον «Φ» εξήγησα ότι οι ρυθμίσεις που συζητούνταν γύρω από τις δύο Βουλές (Άνω και Κάτω Βουλή) δεν είχαν καμιά σχέση με τα συστήματα των δύο Βουλών, όπου λειτουργούν, και ότι δεν ανταποκρίνονται στοιχειωδώς σε καλώς γνωστές βασικές αρχές κοινοβουλευτικής λειτουργίας και πρακτικής με αποτέλεσμα να πλήττεται η αρχή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας αλλά και να εμφιλοχωρούν κίνδυνοι για διαφωνίες και αδιέξοδα. Στις 8 Νοεμβρίου 2015 με νέο δημοσίευμά μου εξήγησα πώς η Ε.Ε. και ιδιαίτερα η Συνταγματική Συνθήκη της βλέπουν και ερμηνεύουν τις τέσσερις ελευθερίες και ποια η αντιστοιχία της θέσης των Τ/κ συνομιλητών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η όλη κατάσταση είναι περισσότερο από ανησυχητική.
Τα συμπεράσματά μου αυτά στήριξα και στηρίζω στα έγγραφα περί διακυβέρνησης που είχα την ευκαιρία να διεξέλθω και αναφέρομαι ασφαλώς στα έγγραφα που οι αρμόδιοι μας παρουσίασαν. Δυστυχώς δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία πολλών ότι βρισκόμαστε σε τροχιά λύσης ούτε και υιοθετώ τη ρητορική για κοινά οράματα γιατί μέχρι που να φθάσουμε στο στόχο αυτόν υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, εκτός φυσικά θελημένα κλείνουμε τα μάτια μας. Οι γραπτές παρατηρήσεις μου έχουν τεθεί υπόψη αυτών που μου ζήτησαν να δω τα έγγραφα αυτά.
Πριν καταγράψω συνοπτικά τις έγνοιες μου σημειώνω το αυτονόητο: Η επίλυση του οποιουδήποτε προβλήματος προϋποθέτει τη συνταύτιση στόχων και επιδιώξεων, έστω και κατ’ ελάχιστο, για να υπάρχει το απαραίτητο υπόβαθρο οικοδόμησης μιας πρακτικά εφαρμόσιμης και αποδεκτά λειτουργήσιμης λύσης. Το γενικό μου συμπέρασμα εξακολουθεί, δυστυχώς, να είναι ότι η τ/κ πλευρά σε κάθε περίπτωση και σε κάθε πτυχή που αφορά τη διακυβέρνηση, σύμφωνα πάντοτε με τα έγγραφα που έχω δει, θέτει μεθοδικά τις βάσεις ή και προσπαθεί να πετύχει ποικιλοτρόπως τον διαχωρισμό του κράτους σε κυρίαρχες οντότητες που περισσότερο διαχωρίζουν παρά να επανενώνουν το νησί. Προσωπικά και νομίζω κάθε υγιώς σκεπτόμενος Κύπριος υποστηρίζουμε τη λύση του κυπριακού προβλήματος, αρκεί η λύση που θα βρεθεί μέσα από τις συνομιλίες να είναι μια καλή λύση που να αντέχει στον χρόνο. Μιλώντας με πολιτικούς όρους, αυτό που συνέβη στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη θα συμβεί στο μέλλον. Έστω και αν αποτελεί κοινοτοπία, θα πρέπει να λεχθεί ότι η άσκηση της πολιτικής συνιστά από μόνη της ανθρώπινη δραστηριότητα που εξ ορισμού της είναι απρόβλεπτη και απροσδιόριστη. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι κανόνες του «παιχνιδιού» να καθοριστούν από την αρχή και με σαφήνεια. Ο φόβος που πολλές φορές προτάσσεται -εγώ το εξειδικεύω σε φόβο αβεβαιότητας- πολλές φορές οδηγεί τους ανθρώπους να παίρνουν παράλογες και βιαστικές αποφάσεις. Όμως είτε μας αρέσει είτε όχι, όλα τα δεδομένα είναι μπροστά μας και εμείς αρνούμαστε να τα δούμε. Η κοινή λογική μάς λέει να αφήσουμε τον φόβο στην άκρη και να πάρουμε τις αποφάσεις μας, κάμνοντας και εμπιστευόμενοι τις δικές μας αναλύσεις και αφήνοντας τις ρητορείες στην άκρη.
Είναι εδώ που ο ρόλος των λογής-λογής συμβουλάτορων του Προέδρου της Κ. Δ. είναι και πρέπει να είναι σημαντικός. Γιατί όταν μιλούμε για ζητήματα περί  «διαδοχής κρατών», δεν πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε την τελευταία ώρα, θα μπορούσαμε πολύ νωρίτερα να συμβουλευτούμε τους ειδικούς αλλά και να μελετούσαμε τις βασικές αρχές που διέπουν τα ζητήματα αυτά. Από τα έγγραφα που έχω δει, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο ενώ η άλλη πλευρά οικοδομεί, με πολλή επιμέλεια, αυτά που πρεσβεύει και μεθοδεύει και τα οποία θα χρησιμοποιήσει στον κατάλληλο χρόνο. Μακάρι οι εκτιμήσεις μου να ήταν λανθασμένες ή και υπερβολικές. Γιατί όταν π.χ. τα θέματα περί διεθνών συμφωνιών αντιμετωπίζονται τόσο ρηχά και αφήνονται, χωρίς πολλή περίσκεψη, για μετέπειτα στάδιο, για όσους έχουν μελετήσει ή γνωρίζουν στοιχειωδώς το δίκαιο των συνθηκών, πρέπει να ανησυχούν. Στο υπό εκκόλαψη οικοδόμημα όλα με όλα συσχετίζονται μεταξύ τους και προοιωνίζουν μια καλή ή κακή λύση. Και δεν αναφέρομαι στα ζητήματα περί της ιεραρχίας των νόμων ή τις συναποφάσεις που θα λαμβάνονται με μηχανίστικες πλειοψηφίες κ.ά.
Προσωπικά βίωσα και ισχυρίζομαι ότι έβαλα και το μικρό μου λιθαράκι στην καθολική προσπάθεια για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Παντού και πάντοτε όλοι μιλούσαμε για τους πολιτικούς στόχους που υπηρετούσε η ένταξή μας. Τώρα που είμαστε πλήρες μέλος της Ε.Ε., θέλουμε να ξεφύγουμε από τις αρχές που διέπουν το οικοδόμημα της Ε.Ε. και οι οποίες αποτελούν, μετά την κρατική μας οντότητα, το δεύτερο ισχυρό όπλο προστασίας μας. Ξεχάσαμε ή θέλουμε να ξεχάσουμε τις συνταγματικές ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για τις αρμοδιότητες της Ε.Ε. (υπάρχουν για τους σοφούς συμβούλους και αποκλειστικές αρμοδιότητες που δεν επιδέχονται διαπραγμάτευσης και όμως τις διαπραγματεύονται), ξεχάσαμε τις δημοκρατικές αρχές που τη διαποτίζουν, τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την απαγόρευση διακρίσεων και τα περί ιθαγενείας. Ξεχάσαμε τις ρυθμίσεις περί νομισματικής πολιτικής και για το ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών.
Περιοριζόμαστε τώρα και μας αρκεί να λογοπαίζουμε αν θα ‘πρεπε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ομιλούν για την Κύπρο και όχι για την Κυπριακή Δημοκρατία και να βλέπουμε το δέντρο αντί το δάσος. Όμως σε όσους ξεχνούν ή υποτιμούν τη σημασιολογία των πραγμάτων, η απάντηση είναι απλή: Η Συνταγματική Συνθήκη υπογράφτηκε με πληρεξούσιους προσυπογράφοντες τον Πρόεδρο της Κ.Δ. και τον υπουργό Εξωτερικών της Κ.Δ., έστω και αν γίνεται γεωγραφική αναφορά στην Κύπρο και σε άλλες χώρες-μέλη όπου υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις π.χ. κατανομή χρηματικών ροών, κοινοβουλευτικών εδρών κ.λπ. Τοις φρονίμοις ολίγα. Δεν είναι στις προθέσεις μου -ούτε το επιτρέπει ο περιορισμένος χώρος που μου προσφέρεται- να παραθέσω τις πρόνοιες της Συνταγματικής Συνθήκης της Ε.Ε. Οι ρυθμίσεις αυτές προσφέρουν στάδιο δόξης λαμπρό για όσους συμβουλεύουν τον Πρόεδρο, αρκεί να επιδείξουν τη δέουσα επιμέλεια και να αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο. Επανερχόμενος στα έγγραφα που έχω δει και με ό,τι έχω καταγράψει πιο πάνω, το λιγότερο που θα μπορούσα να αναφωνήσω είναι: Θεέ μου, πόση τσαπατσοδουλειά…
* Tέως Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Γειά σας, αφήστε το μήνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας