Οι συμφωνίες δεν προβλέπουν ότι οι βάσεις μπορούν να είναι εφορμητήριο εναντίον γειτονικών χωρών

  «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέλοντας να μας καθησυχάσει για τα σύννεφα πολέμου που συσσωρεύονται στην περιοχή μας, μας είπε ότι οι διαφορές μεταξύ των μεγάλων δεν μας αφορούν και ότι «οι βάσεις είναι βάσεις». Η δική μας θεώρηση είναι εντελώς διαφορετική. Σύμφωνα με τα έγγραφα που ρυθμίζουν το καθεστώς των βρετανικών βάσεων και ειδικότερα με βάση τις πρόνοιες της Συμφωνίας του Λονδίνου και τη Συμφωνία Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (Παράρτημα Ο), οι περιοχές των βάσεων προορίζονται για τις ανάγκες τους και μόνο, και δεν χρησιμοποιούνται ως εφορμητήριο εναντίον των γειτονικών λαών και χωρών».

  Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη και προσθέτει: «Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι το καθεστώς των βάσεων, από απόψεως διεθνούς δικαίου, έχει θεωρηθεί και θεωρείται μια και μοναδική περίπτωση παγκόσμια. Και τούτο σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική που θέλει εκεί που μια χώρα αποκτά την ανεξαρτησία της μετά από αποικιακό ζυγό, να συνάπτει ταυτόχρονα ειδική συμφωνία για τη λειτουργία στο έδαφός της στρατιωτικών βάσεων».

  «Συνακόλουθα η υπεραπλούστευση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι το λιγότερο ατυχής, και θα έπρεπε όλοι μαζί να τερματίσουμε μια ανορθογραφία που σημαδεύει τον 21ο αιώνα, και όχι με τη στάση μας να τη διαιωνίζουμε», καταλήγει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018