Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοεργοδοτούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις τέθηκαν στο μικροσκόπιο πρωινής συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλληλεγγύη αποτελούμενη από την Πρόεδρο Δρ. Ελένη Θεοχάρους, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, κ. Πόλυ Παλλήκαρο και τον Εκπρόσωπο Τύπου Γιάννη Σελινόπουλο, με αντιπροσωπεία του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων, αποτελούμενη από τους αντιπροέδρους κ. Χριστόδουλο Χριστοδούλου και κ. Γρηγόρη Σολωμού, και τον Οργανωτικό Γραμματέα κ. Παύλο Παύλου.

Στις δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, η Δρ. Ελένη Θεοχάρους τόνισε ότι «οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι δεν έτυχαν ποτέ ουσιαστικής στήριξης από αυτό το Κράτος, ενώ έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος των οικονομικών καταστροφών που πέρασε την τελευταία 20ετία η κοινωνία μας. Ένα ζητούμενο είναι οπωσδήποτε η αναγνώριση της συντεχνίας από το υπουργείο Οικονομικών και η οικονομική στήριξη της για το χρονικό διάστημα που και οι άλλες συντεχνίες λαμβάνουν οικονομική στήριξη. Δεν λέμε ότι αυτή η στήριξη θα πρέπει να συνεχιστεί για πάντα, αλλά εν πάσει περιπτώσει αυτή η συντεχνία χρήζει της στήριξης και της συμπάθειας μας όλων μας γιατί η μεγίστη πλειοψηφία των δεινοπαθούντων πολιτών που βρίσκονται στο μεταίχμιο της φτώχειας, ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία».

Η κυρία Θεοχάρους σημείωσε ότι «για πολλοστή φορά βλέπουμε ότι αγνοούνται οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι, σε πλείστες περιπτώσεις αυτοί οι άνθρωποι έχουν βρεθεί στην κατηγορία των «κόκκινων δανείων» και συνεπώς δεν έχουν πρόσβαση πια σε οικονομική στήριξη μέσω δανεισμού, που θα είναι δώρο άδωρο γιατί και αυτό θα κατέληγε σύντομα σε κόκκινο δάνειο. Οι απαιτήσεις της Πολιτείας είναι τρομακτικές στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων αυτών, ενώ βλέπουμε ότι κάνει τα στραβά μάτια όσον αφορά τις μεγάλες και τις πάρα πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και την ολιγαρχία του πλούτου, στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις εξαντλεί όλη της την αυστηρότητα.

Για να προσθέσει ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει προστασία και της επαγγελματικής στέγης και ταυτόχρονα να υπάρχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα ακόμη και αυτών που για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Άρτεμις: «Βλέπουμε ότι οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν την αναλγησία των τραπεζικών συστημάτων ενώ υπάρχει και διάκριση στην αντιμετώπιση των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Θέλουμε χωρίς καθυστέρηση και με απόλυτη διαφάνεια να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις με κατευθείαν χορήγηση κονδυλίων διότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν. Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και χωρίς αυτούς δεν πρόκειται να υπάρξει ρευστό στο παζάρι, διότι οι μεγάλοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πώς να φυγαδεύουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Ενώ αυτοί που δεν παίρνουν καν τον βασικό μισθό υποχρεωτικά θα τον ρίξουν στην αγορά για να επιβιώσουν. Τους ευχαριστούμε και να γνωρίζουν ότι τους συμπαραστεκόμαστε και θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο και σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο νομοθετικό να στηρίξουμε την πάρα πολύ συμπαθή σε εμάς ομάδα, η οποία πρέπει να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζοντας όλα αυτά τα προβλήματα είναι απογοητευμένη, δυσαρεστημένη, αγανακτισμένη και η κατάσταση ανάμεσα στους ανθρώπους μας είναι εκρηκτική, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει».

Από πλευράς του ο αντιπρόεδρος του ΣΥΜΕΑ, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ευχαρίστησε το Κίνημα Αλληλεγγύη και την Πρόεδρο Ελένη Θεοχάρους για τη συνάντηση και αρχικά δήλωσε: «Σήμερα πραγματικά νιώσαμε τι σημαίνει Αλληλεγγύη. Η κ. Θεοχάρους αντιλήφθηκε πλήρως και αμέσως τα προβλήματα μας τα οποία ανέφερε προηγουμένως και την ευχαριστούμε πάρα πολύ. Γνωρίζουμε ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσπαθεί να βοηθήσει, να στηρίξει τους «μικρούς». Δυστυχώς η κοινωνία μας έχει γίνει ταξική, έχει διαχωριστεί σε βολεμένους και αδικημένους. Αυτό το οποίο μας δίνει κάποια ελπίδα για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, είναι ότι η κ. Θεοχάρους θα είναι δίπλα μας. Της ευχόμαστε υγεία και ότι καλύτερο και στο κόμμα και στην ίδια, να συνεχίσει να πολεμά και να διεκδικεί και για εμάς, διότι τελικά εμείς οι μικροί είμαστε τα ξεχασμένα παιδιά του Κράτους και του Θεού».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020