«Σήμερα είχα τη χαρά και την τιμή να συναντηθώ με τους επικεφαλής του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (Σ.Α.Κ), και ειδικά με τον Πρόεδρο του Σ.Α.Κ κύριο Ανδρέα Συμεού, όπου συζητήσαμε τα τρομακτικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το αστυνομικό σώμα, το οποίο τόσα πολλά έχει προσφέρει στον τόπο μας, από την εποχή της διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διακοινοτικές συγκρούσεις και την τουρκοανταρσία του 1963 μέχρι και σήμερα».

Αυτά ανέφερε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης μετά από συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με αντιπροσωπεία του ΣΑΚ, στα Κεντρικά Γραφεία της Αλληλεγγύης και πρόσθεσε: «Τα καθήκοντα τους είναι υπερβολικά και η αριθμητική τους δύναμη εντελώς μειωμένη έως ελαχιστότατη, δηλαδή υπάρχει μια τρομαχτική δυσαναλογία ανάμεσα στη δύναμη της αστυνομίας και στο έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει».

«Επιπλέον», τόνισε, «λόγω της ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφύονται νέες ανάγκες και το σώμα είναι ουσιαστικά αποψιλωμένο, ειδικά όσο αφορά τους αξιωματικούς».

«Μελετώντας τα δεδομένα τα οποία έθεσαν ενώπιον μας αλλά και όλα όσα έχουμε εμείς υπόψη μας, κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο να αποπαγοποιηθούν οι θέσεις, και με πλήρως αξιοκρατικά κριτήρια να πληρωθούν οι θέσεις των αξιωματικών της αστυνομίας, ούτως ώστε και το σώμα να λειτουργεί καλύτερα στις προκλήσεις να αντιμετωπίζει και οι άνθρωποι οι οποίοι με κίνδυνο τη ζωή τους υπερασπίζονται τη Δημόσια Τάξη στο νησί μας να είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν το έργο τους» είπε η κυρία Θεοχάρους.

Για το νομοσχέδιο που αφορά αποπαγοποίηση θέσεων προαγωγής στη Δημόσια Υπηρεσία και θα συζητηθεί προσεχώς στη Βουλή, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης τόνισε ότι «εμείς εκτιμούμε ότι θα πρέπει να γίνει μια αποσύνδεση του ζητήματος των προαγωγών της αστυνομίας γιατί είναι ένα καίριο ζήτημα και θα πρέπει να του δοθεί μια προτεραιότητα. Πραγματικά είναι βασανιστική η ζωή και των αντρών της αστυνομίας και των αξιωματικών. Μετά τις επιστημονικές μελέτες που έχουν καταρτήσει και το οργανόγραμμα της αστυνομίας, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να έχουμε ένα σώμα τόσο πολύτιμο για τον τόπο μας και να το κρατούμε ουσιαστικά στην ομηρία της έλλειψης των ανθρώπων που θα εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους με τον καλύτερο τρόπο».

«Εύχομαι να διευθετηθεί το συντομότερο αυτή η υπόθεση» είπε καταληκτικά η κυρία Θεοχάρους.

Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Κ, Ανδρέας Συμεού ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης για το χρόνο και για το ότι μας δέχτηκε στα γραφεία της, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία που είχαμε ζητήσει ραντεβού μαζί της. Διέθεσε αρκετό χρόνο για να συζητήσουμε τα προβλήματα τα οποία απασχολούν την αστυνομία, ένα εκ των οποίων είναι η αποπαγοποίηση προαγωγών όλων των θέσεων, από τη θέση του λοχία μέχρι  τους ανώτερους αξιωματικούς. Υπάρχει ένα οργανόγραμμα στην Αστυνομία με το οποίο σήμερα λειτουργούμε περίπου στο ήμισυ, δηλαδή αν πρέπει να υπάρχουν 50 αστυνομικοί στο βαθμό του λοχία σήμερα εργάζεται η αστυνομία με 25, στους υπαστυνόμους τα ίδια, και ούτω καθεξής, έτσι παρακαλούμε όταν θα πάει το νομοσχέδιο αυτό στην Ολομέλεια να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αλληλεγγύης, όλα τα κόμματα. Να αφήσουν την αστυνομία ως σώμα ασφαλείας έξω από τον προεκλογικό αγώνα και των σκοπιμοτήτων που μπορεί να υπάρχουν, να αποδεσμεύσουν όλες τις θέσεις προαγωγής, έτσι ώστε να μπορέσει ο αρχηγός μαζί με τον πολιτικό μας προϊστάμενο να προχωρήσουν στις προαγωγές».

«Ευχαριστώ και πάλι την κυρία Θεοχάρους, για τον χρόνο, για την υπομονή και για την κατανόηση» είπε καταληκτικά ο κύριος Συμεού.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2017