Αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλληλεγγύη αποτελούμενη από την Πρόεδρο, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, κ. Πόλυ Παλλήκαρο και τον Εκπρόσωπο Τύπου, κ. Γιάννη Σελινόπουλο συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χάρη Γεωργιάδη, στα Κεντρικά Γραφεία της Αλληλεγγύης, κατόπιν αιτήματος του υπουργού, για ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η. κ Θεοχάρους αφού ευχαρίστησε τον υπουργό, είπε: «Είχαμε τη χαρά και την τιμή σήμερα να μας επισκεφτεί ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, και να μας ενημερώσει για την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, αλλά κυρίως για όλα όσα συμβαίνουν στον Συνεργατισμό.

Όλοι έχουμε εκφράσει την αγωνία μας για την προσπάθεια διάσωσης του ιδρύματος τούτου. Αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε και όλοι υπόλογοι απέναντι σε ευρωπαϊκούς κανόνες οι οποίοι πρέπει να συνάδουν με όλα όσα συμβαίνουν στον Συνεργατισμό. Παρά την όποια συναισθηματική σχέση έχει ο κάθε φτωχός Κύπριος ο οποίος είχε τη βοήθεια του Συνεργατισμού όλα αυτά τα χρόνια που έχουν περάσει, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να διασωθεί με την Α ή Β μορφή το ίδρυμα αυτό».

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει κάποια μέτρα «ίσως να έχει αργοπορήσει να πάρει αυτά τα μέτρα, ωστόσο πιστεύουμε και τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη διάσωση του Συνεργατισμού. Μεριζόμαστε την ευσυνειδησία και την αγωνία που διακατέχει τον υπουργό, για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της οικονομίας στον τόπο μας»

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης, αφού ευχαρίστησε την κ. Θεοχάρους για τη συνάντηση ανέφερε: «Είχαμε πράγματι μια γόνιμη, παραγωγική συζήτηση για τα προβλήματα που μας απασχολούν ως χώρα, ως οικονομία. Είναι πολύ σωστό αυτό που έχει τονίσει η Πρόεδρος, ότι λειτουργούμε σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον και προκύπτουν αυστηροί και συγκεκριμένη ευρωπαϊκοί εποπτικοί κανόνες οι οποίοι καθορίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις».

«Αυτό που πράγματι μπορώ να πω, είναι πως και με συγκεκριμένες κινήσεις που έχουν αναληφθεί τις τελευταίες ημέρες, η σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος είναι διασφαλισμένη, η κάθε κατάθεση σε κυπριακή τράπεζα και σε Συνεργατική είναι επίσης διασφαλισμένη. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα υπάρξουν εξελίξεις, οι οποίες όμως θα είναι τελικά επωφελείς για την οικονομία και τους συμπολίτες μας, διασφαλίζοντας το λέω ξανά τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη» τόνισε ο Υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «ο μεταξύ μας διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, προφανώς υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα αλλά αυτό δεν μας απαλλάσσει από την ευθύνη να προσπαθούμε να βρούμε πεδίο για συνεννόηση και λήψη κοινών αποφάσεων ευθύνης».

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης ερωτηθείσα αν είναι πιο αισιόδοξη όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα και την πορεία του Συνεργατισμού μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό, απάντησε ότι «είμαι σίγουρη ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, λαμβάνονται με την καλή θέληση ότι θα βοηθήσουν τον κάθε φτωχό αυτού του τόπου, και το οικονομικό σύστημα της χώρας».

Ο Υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για την επίδραση που θα έχουν στο δημόσιο χρέος τα 2,35 δις ευρώ, απάντησε ότι «υπάρχει επιβάρυνση κατά 2,35 δις, βεβαίως αυτό το πόσο δεν έχει ξοδευτεί. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί για να καλύψει κάποιο έλλειμμα, είναι εκεί κατατεθειμένο. Συνεπώς, η καθαρή επίδραση δεν υπάρχει».

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018