Θεοχάρους για κοινή άσκηση Κύπρου Ισραήλ: «Απαράδεκτη η διαρροή από κυβερνητικές πηγές»

   

  «Θεωρούμε απαράδεκτη την διαρροή από κυβερνητικές πηγές της πληροφορίας για την πραγματοποίηση κοινής στρατιωτικής άσκησης ειδικών δυνάμεων Κύπρου και Ισραήλ. Αν η διαρροή γινόταν από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση θα είχε εξαποστείλει στο εξώτερον πυρ τους διαρρεύσαντες την πληροφορία».

  Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους και πρόσθεσε: «Παρά την αντίθεση μας στην κατοχή Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και την επίδειξη υπέρμετρης βίας από μέρους του κράτους αυτού εναντίον των ασυγκρίτως ανεπαρκέστερων στρατιωτικά Παλαιστινίων, πιστεύουμε ότι όπως έχει διαμορφωθεί το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό σκηνικό στην Εγγύς Ανατολή, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής, αν πραγματικά ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες των θαλασσών της και να επιλύσει σωστά το Κυπριακό».

  «Φυσικά στηρίζουμε τους Παλαιστινίους με κάθε τρόπο και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, αλλά θέλουμε να θυμίσουμε ότι τις μεγαλύτερες σφαγές του Παλαιστινιακού λαού και τις μεγαλύτερες διώξεις διέπραξαν αραβικά κράτη, (μόνα ή με την συνεργασία των Ισραηλινών), τα οποία σήμερα συνεργάζονται στρατιωτικά και εμπορικά με το Ισραήλ (Τελ-Αλ-Ζάαταρ, Σάμπρα, Σατίλα, Μαύρος Σεπτέμβρης κλπ)», σημείωσε η κυρία Θεοχάρους και πρόσθεσε: «Όσον αφορά την άσκηση αυτή καθ’ εαυτή, αν πραγματικά ασκούνται και Κύπριοι στρατιώτες τότε το όφελος είναι τεράστιο. Τονίζουμε ωστόσο ότι μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ δύο κρατών δεν μπορεί να οικοδομηθεί όταν οι νέοι στο ένα κράτος αγόγγυστα εκτελούν θητεία τριών και πλέον ετών, και στο άλλο η θητεία θεωρείται μια αχρείαστη ταλαιπωρία μερικών μηνών».

  Για να επισημάνει ότι το Ισραήλ είχε και πιθανόν να έχει ισχυρή στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία και να μην διστάσει να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου προς το Τζεϊχάντ, «ωστόσο αν εμείς πραγματικά επιθυμούμε να επιλύσουμε δίκαια το Κυπριακό και να κατασκευάσουμε τον αγωγό προς την Κρήτη και την Ιταλία, τότε απαιτείται στενή στρατιωτική, ισομερής και αμοιβαίου σεβασμού συνεργασία με το Ισραήλ. Άλλωστε η κυβέρνηση κομπάζει για τις επιτυχίες της στην συνεργασία με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Ιορδανία χωρίς να ενοχλείται το Ισραήλ, ενώ η πάλαι ποτέ «φίλη και συμπαραστάτης» Συρία, για την οποία θρηνήσαμε το Μαρί, ήταν η χώρα που συνδέθηκε ακτοπλοϊκά με την Αμμόχωστο. Εντούτοις, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις γίνονται αυτή την στιγμή για να εξυπηρετήσουν τις μιντιακές ανάγκες της υποψηφιότητας Αναστασιάδη» κατέληξε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017