Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, μαζί με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, κ. Πόλυ Παλλήκαρο, τον Γραμματέα Οικονομικών θεμάτων της Αλληλεγγύης, κ. Ιωάννη Βιολάρη, συναντήθηκαν σήμερα με τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, κ. Θεοφάνη Θεοφάνους, στα Κεντρικά Γραφεία της Αλληλεγγύης και παρέλαβαν την Έκθεση του για το 2016.

Μετά το πέρας της συνάντησης η κ. Θεοχάρους σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η έκθεση θα μελετηθεί και πρόσθεσε: «Από τη συζήτηση που είχαμε με τον Έφορο έχουμε μείνει έκπληκτοι από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δημιουργεί ένα θεσμό, τον κρατάει υποστελεχομένο, και δεν λαμβάνει καθόλου σοβαρά υπόψιν ούτε τις υποδείξεις του θεσμού, ούτε το γεγονός ότι ο θεσμός αυτός είναι ταγμένος να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και να προστατεύει τον τόπο από παράνομες ενέργειες, τις οποίες ενδεχομένως κάποια στιγμή να κληθεί να πληρώσει η Κυβέρνηση, και ως επί το πλείστον τα σπασμένα τα πληρώνει ο κυπριακός λαός»ΕΦΟΡΟΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

«Ένα τραγικό παράδειγμα είναι το γεγονός της έγκρισης κρατικών ενισχύσεων προς την εταιρεία Hermes που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο, λόγω της υπέρμετρης αύξησης των διακινουμένων μέσω του αεροδρομίου της Τύμπου. Δεν νομίζω ότι οφείλω είτε εγώ, είτε οποιοσδήποτε Κύπριος πολίτης να πληρώνουμε την Hermes γιατί κάποιοι παρανομούν και ταξιδεύουν από την Τύμπου. Δεν γνωρίζουμε σε ποια σύμβαση γίνεται αυτό και γιατί χορηγούνται οι ενισχύσεις χωρίς την έγκριση του αρμόδιου Έφορου, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση αν δεν θέλει να οδηγεί στα δικαστήρια όσους ταξιδεύουν παράνομα από την Τύμπου, ας τους επιβάλει ένα πρόστιμο από το οποίο θα αποζημιώνει –εφόσον το θέλει τόσο πολύ – την Hermes», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Θεοχάρους.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης συνεχίζοντας είπε ότι «το ίδιο ισχύει και με άλλους κρατικούς οργανισμούς, με τον ανάδοχο που έλαβε τον λιμένα Λεμεσού σε αντιστοιχία με όσες δραστηριότητες έχει το λιμάνι της Λάρνακας, δηλαδή θα πρέπει να αποζημιώνεται ο διαχειριστής του λιμανιού της Λεμεσού, αν το λιμάνι της Λάρνακας παρουσιάσει αυξημένα έσοδα, αυξημένη κίνηση. Το ίδιο ισχύει και με την ενίσχυση των λεωφορειούχων των αστικών και των υπεραστικών γραμμών, το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του μηχανισμού Εστία για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας, όπου βεβαίως δεν γνωρίζουμε αν θα λειτουργήσει ποτέ αυτός ο οργανισμός, αλλά έχουμε και πολλά παραδείγματα από το παρελθόν, όπου δεν υπήρχε συμβατότητα των κρατικών ενισχύσεων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και έτσι υποχρεωνόταν ο κύπριος πολίτης να καταβάλει τα πρόστιμα τα οποία πλήρωνε η Κύπρος, και να περιπίπτει εις ανυποληψία ο θεσμός του κρατικού επιτρόπου».

«Καλούμε την Κυβέρνηση να στηρίξει το θεσμό τον οποίο η ίδια ίδρυσε, και αν η νομοθεσία του κράτους μας δεν είναι λειτουργική, να αναπροσαρμόσει τη νομοθεσία και όχι να επιτρέπει την παρανομία» τόνισε καταληκτικά η κ. Θεοχάρους.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018