Θεοχάρους: Κανένα λειψό κράτος δεν μπορεί να είναι ασφαλές

  Με την χθεσινή αμήχανη εμφάνιση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμανε το τέλος εποχής για την ΔΔΟ και παραδέχθηκε την αποτυχία της πολιτικής του.

  Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει οιονδήποτε όφελος για την δική μας πλευρά.

  Απεναντίας, εκτιμούμε ότι όλες οι γενναιόδωρες προσφορές του Δημήτρη Χριστόφια και όλες οι παραχωρήσεις και υποχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα, είναι πια κεκτημένο για τους Τούρκους.

  Ταυτόχρονα, με την παραχώρηση πλείστων όσων εξουσιών στα συνιστώντα κράτη, επιτελείται ακόμη ένα βήμα προς τις θέσεις της Τουρκίας. Ακόμη ένα βήμα προς  τον οριστικό διαμελισμό και την επικυριαρχία της κατοχικής χώρας εφ´ όλης της νήσου.

  Ο Πρόεδρος άφησε ανοικτό το ζήτημα των εξουσιών που πιστεύει ότι θα παραχωρηθούν στο τουρκικό κράτος, δηλαδή αυξημένη διοικητική αυτονομία. Ενώ με την θέση ότι η απαιτούμενη θετική ψήφος των Τούρκων θα περιορίζεται σε ζωτικά για το κράτος τους ζητήματα, είναι λίαν επικίνδυνη: Για τους Τούρκους όλα τα ζητήματα  θα είναι ζωτικά:

  • Όλα αυτά, μαζί με την εκ περιτροπής Προεδρία δεν προκαλούν δυσλειτουργία και μη βιωσιμότητα;
  • Δεν οδηγούν στην επικυριαρχία της Τουρκίας;
  • Πώς θα μπορεί ένα τέτοιο κράτος να διεκπεραιώνει ενεργειακά προγράμματα;

  Ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι θα δώσει εξουσίες για να πάρει ασφάλεια. Δηλαδή επιδιώκει ένα λειψό κράτος αλλά δήθεν ασφαλές. Τα λειψά κράτη δεν έχουν καμία ασφάλεια. Διότι, όταν κάνεις συνεχείς παραχωρήσεις και υποχωρήσεις, η απέναντι πλευρά ανοίγει περισσότερο τον διασκελισμό της για να σε καταπατήσει. Άρα ουδεμία εγγύηση για ασφάλεια.

  Δυστυχώς η αποκεντρωμένη χαλαρή ομοσπονδία είναι το νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, και συνιστά τεράστια υποχώρηση στις τουρκικές απαιτήσεις χωρίς καν να διεξάγονται συνομιλίες.

  Ο Πρόεδρος οφείλει να παραδεχθεί ότι η διεκδικητική σχολή σκέψης για την επίλυση του Κυπριακού αποδείχθηκε ρεαλιστική, ενώ η ρεαλιστική κατά τον ίδιο και υποστηρικτική της ΔΔΟ κατέρρευσε, μιας και η λύση που στήριζε αποδείχθηκε ουτοπία.

  Πολύ φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες με απρόβλεπτο τέλος.