Θεοχάρους: Η Κύπρος σε πολιορκία. Οι 4 ευρωπαϊκές ελευθερίες κίνδυνος μέγας για τον Ελληνισμό

   

  «Όσοι περίμεναν βελτίωση της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά το δημοψήφισμα, διαψεύστηκαν οικτρά», ανέφερε στην τοποθέτηση της ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους.

  Στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είχε ως αντικείμενο την κατάσταση στην Τουρκία και τη σχέση της  με την ΕΕ, η κ. Θεοχάρους έθεσε το εξής ερώτημα: «Πώς να πάμε σε διευρυμένη τελωνειακή ένωση όταν η νυν υφισταμένη είναι άκυρη επειδή δεν την έχει υπογράψει η Τουρκία με την ΚΔ , δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν την αναγνωρίζει;».

  «Οι συνομιλίες έχουν καταρρεύσει. Η πολιτική των απειλών και του εκφοβισμού είναι συνέχεια των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας» τόνισε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και κατήγγειλε επίσης τις διεκδικήσεις της Τουρκίας για τις 4 ευρωπαϊκές ελευθερίες και τους κινδύνους που εμπεριέχει τυχούσα αποδοχή τους για τον Κυπριακό Λαό.

  Ήδη στο προσχέδιο της σχετικής με το θέμα έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται σε αναστολή των ενταξιακών διαδικασιών και πάγωμα των προενταξιακών κονδυλίων και ταυτόχρονη προώθηση της διευρυμένης τελωνειακής ένωσης.

  Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης επισήμανε ότι δεν μπορεί η ΕΕ να προχωρήσει στην διευρυμένη τελωνειακή ένωση εάν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν τερματίσει την κατοχή. Σήμερα, τόνισε η κ. Θεοχάρους, η Τουρκία κρατεί σε κλοιό την Κυπριακή Δημοκρατία με τον πολεμικό της στόλο με την ανοχή της ΕΕ. Πολιορκεί την Κύπρο με τον τουρκικό στόλο, τις τουρκικές NAVTEX, τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά, και τις παράνομες ενέργειες των ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

  «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, υπερασπιζόμενο τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά η Ευρωβουλευτής.

  Εάν η Άγκυρα δεν σεβαστεί την Κυπριακή Δημοκρατία, κατέληξε η κ. Θεοχάρους δεν μπορεί να υπολογίζει ούτε καν στην τελωνειακή ένωση. Και  αυτό πρέπει να το εμπεδώσει.

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017