Θεοχάρους: Λανθασμένη η θέση της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας

   

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει γραπτώς την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης και Ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους ότι «ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία θα συμπεριλάβει όλα τα κράτη – μέλη και οι πρόνοιες της θα εφαρμόζονται για όλα».

  Ταυτοχρόνως στην ίδια απάντηση αναφέρεται ότι «η Επιτροπή έχει καλέσει πολλάκις την Τουρκία – γεγονός που αναφέρεται και στην ετήσια έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας – να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτές προκύπτουν από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο».

  Η θέση αυτή της Επιτροπής ήταν απάντηση σε σχετικό ερώτημα της Προέδρου της Αλληλεγγύης.

  «Βεβαίως», όπως τονίζει η ίδια η Δρ. Θεοχάρους, «η απάντηση της Επιτροπής δεν είναι ικανοποιητική, διότι δεν μπορούν να αρχίσουν διαδικασίες εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης και να ισχυρίζεται η Επιτροπή ότι η όποια νέα συμφωνία θα καλύπτει όλα τα κράτη μέλη, όταν με βάση την υφιστάμενη, η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, επιβάλλει εμπάργκο σε κράτος-μέλος και κατέχει παρανόμως εδάφη του».

  «Η θέση μας», τονίζει η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, «είναι σαφής: Πρώτα να εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο και μετά να αρχίσει ο εκσυγχρονισμός και η εμβάθυνση της συμφωνίας».

  Καταλήγοντας, η Δρ. Θεοχάρους επισημαίνει: «Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να λάβει θέση και να προχωρήσει στην πολιτική την οποία έχει δημοσίως δεσμευτεί. Τουλάχιστον ας το έχει υπ’ όψιν της στην Ελβετία».

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017