Θεοχάρους: Μόνη εγγύηση της δημοκρατικής λύσης οι αρχές και αξίες της ΕΕ 

    Στρασβούργο, 12 Δεκεμβρίου 2018

    Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας 

    Σε τρεις κατευθύνσεις κινήθηκε η τοποθέτηση της Προέδρου της Αλληλεγγύης και ευρωβουλευτού της Ομάδας του ECR Δρος Ελένης Θεοχάρους, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

    Ως προς την πρώτη κατεύθυνση, η κα Θεοχάρους επικεντρώθηκε στην αποτυχία των συνομιλίων και στο μοντέλο της ομοσπονδίας, λόγω της τουρκικής στάσης. Τη δεύτερη τη συσχέτισε με τις ευθύνες του ίδιου του Προέδρου, ο οποίος δεν διεκδίκησε ως βάση των συνομιλιών τα όσα η ΕΕ καθορίζει. Και όσον αφορά την τρίτη κατεύθυνση, τη συνέδεσε με τις ευθύνες της ΕΕ η οποία προωθεί την Άγκυρα προς ένταξη στην ΕΕ, χωρίς όμως να αξιώνει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προτού προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

    “Κακώς”, είπε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, “τόσο ο Πρόεδρος όσο και η ΕΕ άνοιγαν κεφάλαια και πρόσφεραν οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, εφόσον αυτή κατέχει την Κυπριακή Δημοκρατία”. Σύμφωνα με την κα Θεοχάρους, η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ οι οποίες, όπως τόνισε, είναι οι μόνες εγγυήσεις μιας δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης.