Θεοχάρους: Να σταματήσουν οι μικρότητες ανθρώπων που θέλουν να σαμποτάρουν το ΓεΣΥ

   

  «Οι μικρότητες ανθρώπων που θέλουν να σαμποτάρουν το ΓεΣΥ πρέπει να σταματήσουν. Αν έχουν εντοπιστεί ευθύνες, αλλά και ποιος είναι εκείνος που προκάλεσε τη χθεσινή αναστάτωση θα πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες. Καλό είναι να απαντήσει ο ίδιος ο Υπουργός ο οποίος ήταν ήδη βέβαιος ευθύς εξαρχής ότι δεν πρόκειται για την Αλληλεγγύη. Ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ούτε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ούτε το ΑΚΕΛ εναντιώθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο στην προσπάθεια μη ψήφισης του ΓεΣΥ».

  Αυτά είπε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, και πρόσθεσε: «Για να είμαι δίκαιη είχα και επικοινωνία με βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι οποίοι ήταν και αυτοί αναστατωμένοι με την προοπτική να μην ψηφιστούν τα νομοσχέδια την Παρασκευή. Κάπου αλλού πρέπει να αναφέρεται ο Υπουργός. Δεν μιλώ συλλογικά για τον ΔΗΣΥ, κάποιοι βουλευτές του είχαν την ειλικρινή διάθεση να στηρίξουν την ψήφιση του νομοσχέδιου, και προφανώς κάποιοι όχι».

  Όπως είπε η κυρία Θεοχάρους, «η Αλληλεγγύη στήριξε την προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας στον τόπο μας από την ίδρυση της, γιατί πιστεύουμε ότι συνιστά την εταιρική, την ατομική και την κυβερνητική ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται την δυνατότητα διαχείρισης της ασθενείας τους και την πρόληψη για να έχουν μια καλή κατάσταση υγείας».

  «Δυστυχώς» πρόσθεσε, «χθες έγινε ένα τρομαχτικό μπάχαλο όσο αφορά το ζήτημα της ψήφισης ή μη των νομοσχεδίων για τη λειτουργία του ΓεΣΥ, για τα οποία ούτε κατά διάνοια δεν είχαμε εμείς καμία εμπλοκή και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων και αυτοί οι οποίοι είχαν δεχθεί τα πυρά από πολλές πηγές δεν ήταν υπεύθυνοι για την ενδεχόμενη καθυστέρηση των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ. Αλλού τους κεραυνούς σας λοιπόν, για το ζήτημα της μη έγκρισης των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ. Είναι άλλοι που προσπαθούν να σαμποτάρουν την όλη προσπάθεια».

  Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης, τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ έχουν αρκετές αδυναμίες, αλλά «αυτή τη στιγμή δεν θα προσπαθήσουμε να τις διορθώσουμε, θα προσπαθήσουμε να δούμε αν αυτή η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και την ικανότητα να βάλει μπρος το ΓεΣΥ το οποίο στη βάση του θα πρέπει προνοεί ικανοποιητικές υπηρεσίες, με ελεύθερη επιλογή και γιατρού και νοσηλευτηρίου».

  Όσον αφορά το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης, η κυρία Θεοχάρους τόνισε τη διαχρονική θέση ότι η επικουρική ασφάλιση θα ήταν μια λύση, η οποία δεν θα έβλαπτε τα συμφέροντα κανενός και θα βοηθούσε τον πολίτη να έχει βελτιωμένες υπηρεσίες όσον αφορά τον τομέα της Υγείας.

  Σε ότι αφορά στο θέμα της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων, επανέλαβε ότι  «έχουμε ένα πολύ πετυχημένο μοντέλο αυτονόμησης, όπως είναι το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο βεβαίως είναι ιδιωτικού δικαίου, ωστόσο είναι η κυβέρνηση η οποία καλύπτει και το τελευταίο σεντ το οποίο χρησιμοποιεί το Ογκολογικό».

  «Ας αυτονομηθούν τα νοσηλευτήρια και από εκεί και πέρα θα δούμε ποιο θα είναι το πιο κατάλληλο μοντέλο, αλλά για εμάς το μοντέλο του Ογκολογικού είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο της κυπριακής πραγματικότητας που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα υπόλοιπα νοσοκομεία στη βάση αυτού του μοντέλου» κατέληξε η κυρία Θεοχάρους.

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017