Θεοχάρους στην Ολομέλεια του ΕΚ: «Το Κόσοβο δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητη αρχή»

   

  Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και Ευρωβουλευτής, Δρ. Ελένη Θεοχάρους , μιλώντας ψες ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόοδο του Κοσσόβου στις ενταξιακές διαδικασίες τόνισε τα εξής: «Η έκθεση Lunacek επικεντρώνεται στις προσπάθειες εκδημοκρατισμού του Κοσσόβου και επίλυσης του προβλήματος με την Σερβία, και θέτει ως προϋπόθεση την κατοχύρωση των μειονοτικών δικαιωμάτων των Σέρβων του Κοσσυφοπέδιου. Είναι γνωστό ότι το Κοσσυφοπέδιο θεωρείται το λίκνο του Σερβικού Πολιτισμού. Δυστυχώς στην έκθεση δεν γίνεται καμία αναφορά στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

  Η κυρία Θεοχάρους σημείωσε ότι η έκθεση τονίζει ότι στην περιοχή επικρατεί πολιτική αστάθεια, διαφθορά, ανεπάρκεια δημοκρατικών θεσμών και δικαστικής εξουσίας και επικίνδυνη διακίνηση ναρκωτικών.

  Για να προσθέσει: «Σεβόμενοι το διεθνές Δίκαιο και την κυριαρχία των κρατών, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη Αρχή ή κράτος, εφόσον νόμιμη Αρχή είναι η Σερβία, η οποία θεωρεί την περιοχή ως αποσχισθείσα, και οι θέσεις των κρατών μελών που δεν αναγνωρίζουν το Κόσσοβο δεν μπορεί να παραγνωρίζονται».

  «Ελπίζουμε», συνέχισε η Δρ. Θεοχάρους «σε γρήγορη ομαλοποίηση των σχέσεων Σερβίας- Κοσόβου, στην βάση των αρχών της Ε.Ε και του διεθνούς Δικαίου, όχι για την ένταξη του Κοσσόβου στην Ε.Ε. αλλά για το πλαίσιο συνεργασίας που προνοείται από το Σύμφωνο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης».

  Η Ελένη Θεοχάρους καταληκτικά τόνισε ότι, «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει σοβαρά υπόψη τις εξτρεμιστικές τάσεις που υπάρχουν σε μερίδα του Αλβανικού πληθυσμού και την επιρροή ατάκτων κύκλων της Αλβανίας, αλλά και ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων, θα βρεθούμε μπροστά σε τρομακτικές συνέπειες, που θα επηρεάσουν κυρίως τα Σκόπια και θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου στα Βαλκάνια».

   

  ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

  ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

   

  Συγχαίρω θερμά την Κυπριακή Κυβέρνηση και την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες για το έγγραφο με το οποίο με εφοδίασαν, – έστω και την υστάτη- όπου με ξεκάθαρες και σταράτες κουβέντες η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου στις σωστές του βάσεις.

  Είχα ήδη ετοιμάσει την δική μου παρέμβαση, την οποία ενίσχυσα με στοιχεία εκ του εγγράφου και εκτιμώ ότι εξουδετερώσαμε την πολεμική κατά των χωρών της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν το αποσχιστικό μόρφωμα του λεγομένου κράτους του Κοσόβου, και αποτρέψαμε προσπάθειες για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών του εν λόγω «κράτους».

  Ευχόμαστε την ίδια σθεναρή και άτεγκτη στάση να τηρούσαν οι Κυπριακές Κυβερνήσεις και απέναντι στο τερατούργημα της «ΤΔΒΚ» –προϊόν πολέμου και στρατιωτικής κατοχής- το οποίο δυστυχώς με την ακολουθουμένη πολιτική η Κυπριακή Δημοκρατία και αναγνωρίζει και νομιμοποιεί.

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017