«Τα πέντε κόμματα του πατριωτικού χώρου, κατόπιν διαβουλεύσεων καταλήξαμε σε μια κοινή ανακοίνωση για το Κυπριακό, ελπίζοντας ότι έτσι θα μετριαστεί η ζημιά που προκλήθηκε από την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη στα δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου».

Αυτό ανέφερε σε σημερινές δηλώσεις η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Δρ. Ελένη Θεοχάρους και πρόσθεσε ότι: «Εκφράζουμε την αντίθεση μας για την πλήρη περιφρόνηση του Προέδρου προς το Εθνικά Συμβούλιο, διατυπώνουμε έντονες επικρίσεις για αθέτηση υποσχέσεων και αποδοχή των τουρκικών όρων επί της διαδικασίας και επί της ουσίας, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει εξουδετερώσει πλήρως τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς».

«Ζητούμε να αποσταλεί επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία να ζητείται η πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της 12 Ιανουαρίου, τη διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην όποια συμφωνία κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεων και της Συνθήκης Συμμαχίας, και η ημερήσια διάταξη της διάσκεψης να αφορά μόνο τα ζητήματα της Ασφάλειας και της αποχώρησης των στρατευμάτων» τόνισε η κυρία Θεοχάρους.

«Τον καλούμε» τόνισε «να παραμείνει σταθερός στην αρχική του θέση να μην διασυνδεθεί το εδαφικό με την Ασφάλεια και τις εγγυήσεις και ότι θα προηγηθεί συμφωνημένος χάρτης, διαφορετικά να μην προχωρήσει στην 1;ν λόγω διάσκεψη».

«Επίσης ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες να απευθύνει προσκλήσεις προς τα 5 Μόνιμα Μέλη ταυ Συμβουλίου Ασφαλείας και στην Ε.Ε για να συμμετέχουν από την αρχή της Διάσκεψης» είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

Η κυρία Θεοχάρους ανέφερε ότι «επίσης ζητούμε σύγκληση συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου πριν τις 9 Ιανουαρίου και μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Γενεύη το οποίο ήδη έγινε αποδεκτό, ενώ παράλληλα χαιρετίζουμε τη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης για την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού».

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να κάνει δεύτερες σκέψεις, εάν τουλάχιστον θέλει να διαφυλάξει την αξιοπιστία του ιδίου και της κυβέρνησης του» είπε καταληκτικά.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΠΕΜΠΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016