Εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Δρ. Ελένη Θεοχάρους χαρακτήρισε τη συνάντηση ως παραγωγική και πρόσθεσε: «Εξακολουθώ να φοβάμαι και πιστεύω ότι αυτό που περιγράφει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι συμβατό με τον εξίσου επώδυνο και πολύ μεγάλο συμβιβασμό στον οποίο αναφέρθηκε, αλλά και με όλους τους άλλους συμβιβασμούς που έχουν ακολουθήσει».

«Να μην ξεχνάμε», τόνισε, «ότι για τον Ακιντζί η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι θα πρέπει να ισχύουν οι νόμοι των συνιστώντων κρατιδίων. Για αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι κινούμαστε είτε προς μια κατεύθυνση αδιεξόδου -αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποδεχθεί τους ιταμούς τουρκικούς όρους- είτε προς μια παρά πολύ κακή συμφωνία. Ποιο από τα δύο είναι το χειρότερο, δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείσα από τους δημοσιογράφους αν θα μετέβαινε στο εξωτερικό για συζήτηση του κεφαλαίου του εδαφικού, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης σημείωσε: «Με αυτό τον τρόπο γίνονται δεκτές οι απαιτήσεις του Ακιντζί για μια καθορισμένη πορεία και έναν οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αποφευχθεί η μετάβαση στο εξωτερικό, αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει και στην Κύπρο». Για να προσθέσει: «Οι κίνδυνοι διαρροής που ισχυρίζεται ο Ακιντζί, με δεδομένο ότι θα πάρει μαζί του κουστωδία συμβούλων, μπορεί να υπάρξουν από την τ/κ πλευρά και στο τέλος να την επωμιστεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη μαζική μετάβαση στο εξωτερικό για τη συζήτηση ειδικά του εδαφικού. Γιατί να μην θεωρήσουμε ότι μετά το εδαφικό θα ενασκηθούν τέτοιες πιέσεις που θα ακολουθήσει και η συζήτηση σε πενταμερή, του ζητήματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας;», διερωτήθηκε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

Σε ερώτηση εάν θα μεταβεί στο εξωτερικό για τη συζήτηση του εδαφικού, εάν και εφόσον κληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απάντησε: «Βεβαίως θα πάω, όπως και είμαι εδώ κάθε φορά όταν συγκαλείται Εθνικό Συμβούλιο, εκτός εάν η μετακίνηση μου είναι εκτός των ανθρωπίνων δυνατοτήτων».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016