Ένα από τα μεγάλα αμφιλεγόμενα των ημερών είναι το ζήτημα της Συνόδου Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στις 13 του μήνα στις Βρυξέλλες. Το ερώτημα που τίθεται από εμάς είναι εάν τελικά θα εξουσιοδοτηθεί ο κ. Μπορέλ να διαπραγματευτεί εξ ονόματος της Ε.Ε. τα μείζονα προβλήματα τα οποία απασχολούν τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. και ειδικότερα για εμάς το Κυπριακό και την επιθετική στάση την οποία τηρεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Μπορέλ δεν φαίνεται να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης μας και αυτό συνάγεται από αρκετές δηλώσεις που έχουν γίνει από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πέρα, από τις πέρα για πέρα λαθεμένες δηλώσεις τις οποίες έχει κάνει στην Άγκυρα, λέγοντας ότι πήγε εκεί με σκοπό να βοηθήσει στο να συζητήσουν η Ελλάδα και η Τουρκία τον διαμοιρασμό τον υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και ακόμη περισσότερο να συζητήσουν την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Εμείς δεν εμπιστευόμαστε καθόλου τον κ. Μπορέλ όσον αφορά την ανάληψη ενός τέτοιου ρόλου εκ μέρους της Ε.Ε, πολύ περισσότερο που ούτε καν ο ίδιος δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκπροσωπούσα το σύνολο του νησιού μας και φαίνεται ότι θεωρεί πως υπάρχει και δεύτερη κρατική οντότητα στην Κύπρο. Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η μόνη νόμιμη αρχή και εξουσία στο νησί μας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, με το ψήφισμα 186 της 4ης Μαρτίου του 1964 του ΟΗΕ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος, μέλος της Ε.Ε και του ΟΗΕ, και δεν μπορεί να εκχωρήσει καμία εξουσία σε καμιά άλλη δύναμη, οργάνωση ή Ένωση κρατών για να διαπραγματευτεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τόπο μας, την ελευθερία του τόπου μας, την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας του νησιού μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να είναι παρούσα και αυτή να διεξαγάγει τις συνομιλίες και η Ε.Ε αν όντως θέλει να διαδραματίσει ένα σωστό ρόλο πρέπει να είναι παρούσα και να συμμετέχει και να δρα καταλυτικά έχοντας κατά νου μόνο την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Διεθνούς Νόμου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020