Υπερψηφίστηκε χθες από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση προόδου για τις ενταξιακές της Τουρκίας, έκθεση που συντάχθηκε από την ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς για αυτή την έκθεση, υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία, υπάρχουν πάρα πολλά αρνητικά στοιχεία, ο καθένας μπορεί να τα κρίνει όπως θέλει. Εμείς επισημαίνουμε τα εξής δύο, για τα οποία αναμένουμε και κάποιες απαντήσεις από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών:

Α) Στο αρχικό κείμενο δεν υπήρχε καμία αναφορά στη μορφή λύσης του Κυπριακού προβλήματος και εμφανίζεται στο ψήφισμα να είναι η λύση αυτή, η ΔΔΟ με την πολιτική ισότητα. Το ερώτημα είναι: Είναι δουλειά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μας πει ποια λύση θα βρούμε στην Κύπρο; Δουλειά, καθήκον και υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να θέσει τις παραμέτρους μέσα στις οποίες οφείλει να κινείται η λύση του Κυπριακού. Να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να διασφαλίζεται η ισότητα των πολιτών, και όχι να μας πει ποια είναι η μορφή της λύσης. Δεδομένου δε ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν αναφέρεται πια η λύση της ΔΔΟ -η οποία και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει κριθεί ατελέσφορη- τίθεται το ερώτημα: Πώς ξαναμπαίνει από την πίσω πόρτα η ΔΔΟ; Και αν καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο; Αν αλλάξει η πολιτική γραμμή ποια θα είναι η στάση όλων αυτών που με τόση μανία προσπαθούν να πείσουν το Ευρωκοινοβούλιο ότι το καλύτερο όραμα που έχουμε και η πιο μεγάλη μας ενατένιση είναι να πετύχουμε τη ΔΔΟ;

Β) Το δεύτερο ζήτημα που είναι και πολύ πιο σοβαρό, είναι η αναφορά σε συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Κρανς Μοντανά και έχει μπει στη συμβιβαστική με αριθμό 20 την οποία επισυνάπτουμε. Ποια είναι η πραγματικότητα; Ποια είναι αυτή η συμφωνία; Τι είδους συμφωνία είναι αυτή; Γιατί μπαίνει σε επίσημο έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνεπώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πόσες φορές θα βρούμε μπροστά μας αυτή τη συμφωνία; Ποιος έχει την ευθύνη για να μπει αυτή η φράση η οποία δεν υπάρχει στο αρχικό κείμενο; Ποιος είδε την πρόοδο στο Κρανς Μοντανά και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Κρανς Μοντανά; Σε τελική ανάλυση τι εξυπηρετεί; Μήπως την υπόσκαψη της υπόθεσης μας; Εάν η συμφωνία κρύβεται στο έγγραφο της 4ης Ιουλίου θα πρέπει κάποιος να μας το ξεκαθαρίσει. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών οφείλουν να απαντήσουν.

Θα επιχειρήσω με προφορική τροπολογία στην ψήφιση της Έκθεσης για την Τουρκία να αφαιρέσω αυτή τη φράση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019