Θεοχάρους: Τα βέτο της Κύπρου να αποκτήσουν την ισχύ που είχαν στο παρελθόν

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να ήταν πραγματικά στο πλευρό και  σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν από την ένταξη μας το 2004 κι έπειτα εφαρμόζαμε διαφορετικές πολιτικές απέναντι στην Τουρκία στους διάφορους θεσμούς που συνθέτουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

  Δυστυχώς, αφήσαμε να περάσουν ανεκμετάλλευτες σχεδόν όλες οι ευκαιρίες που μας παρουσιάστηκαν αυτά τα δεκαέξι χρόνια για να προκαλέσουμε πραγματικό κόστος και αναταραχή στην Τουρκία μέσα από κρίσεις εντός της ίδια της Ε.Ε.

  Δεν ένιωθα καμία ιδιαίτερη συμπάθεια για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ή για την φιλοσοφία του για την Ευρώπη, αλλά αποδείχτηκε ότι κέρδισε όσα ήθελε στο μεταναστευτικό και ότι κάποιες φορές η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τον «μπαμπούλα της αναταραχής».

  Συμφωνούμε με τη στάση του Υπουργού Εξωτερικών για οριζόντιο βέτο και εάν όντως έχει θέσει θέμα για μη ανανέωση ή επέκταση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εάν δεν ληφθούν μέτρα εναντίον της Τουρκίας είναι μια εξαιρετική κίνηση. Είναι αυτό πάνω στο οποίο θα έπρεπε να είχαμε οικοδομήσει.

  Ο νέος εισηγητής της Ε.Ε. προσπαθεί να αναθερμάνει τις ενταξιακές φιλοδοξίες της Τουρκίας και της τάζει αφειδώλευτα. Μας δίνεται ξανά μια ευκαιρία να αποκτήσουν τα δικά μας τα βέτο την ισχύ και αξία που είχαν στο παρελθόν.

  Ας την αξιοποιήσουμε προς όφελος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020