fbpx

Δεν υπήρξε ποτέ στρατηγική και όραμα

 • Στο κυπριακό από το 1974 ερίζουμε και διαφωνούμε μεταξύ μας. Ποτέ δεν είχαμε στρατηγική που να ενώνει τα κόμματα ή όραμα που να ενώνει τον λαό. Η Τουρκία κατάφερε να πείσει διεθνώς ότι το 1974 έφερε την ειρήνη στην Κύπρο, έκτοτε δεν υπάρχει πρόβλημα και στο νησί υπάρχουν δύο λαοί και δύο εθνικά κράτη.

Αρνητικοί Υπαρκτοί Κίνδυνοι

 • Η αντικατοχική αντίσταση τείνει να εξαλειφθεί. Η αναβάθμιση του ψευδοκράτους, εμποδίζει την αποδοχή των δικών μας θέσεων. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις διαπραγματεύσεις για να κερδίζει πολιτικά κεκτημένα. Μια νέα γενιά πολιτικών στα κατεχόμενα προωθούν πειστικά τους τουρκικούς στόχους στην Κύπρο. Οι προσφυγές στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων» δημιουργούν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους. Κύπρος και Ελλάδα λόγω κρίσης είναι ευάλωτες σε πιέσεις.

Θετικά Ισχυρά Ερείσματα

 • Η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατία στα ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα αποφάσεων και η ανακάλυψη φυσικού αερίου έβγαλε την Κύπρο από μια γεωπολιτική ομηρία δεκαετιών. Την έβαλε στον ενεργειακό χάρτη. Τη βοήθησε στις συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ευρωπαϊκές χώρες, ΗΠΑ και Ρωσία. Της έδωσε ισχύ για να συνεργάζεται με κυβερνήσεις και οικονομικούς κολοσσούς που επηρεάζουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
 • Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζονται μόνο με σωστή λύση του κυπριακού. Η κακή λύση θα τα τινάξει όλα στον αέρα και πρέπει να την αποτρέψουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα και τις επενδύσεις τους.

Η Τουρκική Αδιαλλαξία Παραμένει

 • Οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν με τον τρόπο που να γεννούν ελπίδα ότι έχει αλλάξει η τουρκική αδιαλλαξία. Ο Μουσταφά Ακιντζί παρά την προσδοκία ότι είχε άλλες αντιλήψεις για το κυπριακό, δυστυχώς οχυρώθηκε πλέον πίσω από τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας για εγγυημένες πλειοψηφίες, για παρεκκλίσεις από το κεκτημένο, για παραμονή των εποίκων, για εκ περιτροπή προεδρία. Η Αμερικανική Πρεσβείας σε μια άκρως προκλητική ενέργεια δεξιώθηκε πρόσφατα τους αξιωματούχους του κατοχικού στρατού. Το φιλοτουρκικό λόμπυ στις Βρυξέλλες πιέζει για άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία. Όλα αυτά είναι στοιχεία που σκοτώνουν την ελπίδα και μας γυρίζουν πίσω στα πέτρινα χρόνια της στασιμότητας του κυπριακού.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Λύση

 • Η ευρωπαϊκή λύση είναι μια συγκροτημένη στρατηγική για το κυπριακό. Παράλληλα με τον ΟΗΕ, πρέπει ως ισότιμο μέλος της ΕΕ να αξιοποιήσουμε τους θεσμούς και τα όργανα της Ένωσης, για να ασκηθούν πιέσεις και να δημιουργηθεί πολιτικό κόστος στην Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και να υποχρεωθεί να συνεργαστεί στο Κυπριακό.

Περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Λύσης

 • Το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, οι Αρχές και οι Αξίες της ΕΕ έχουν ενσωματωθεί στη λειτουργία των 28 κρατών εταίρων μας. Διέπουν τη ζωή σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Αυτές οι αρχές και αξίες, μπορούν να γίνουν το θεμέλιο για να κτίσουμε και στην Κύπρο μια λειτουργική, ευημερούσα και ασφαλή πολιτεία. Για να γίνει αυτό πρέπει να εγκαταλειφθούν λογικές για αποδοχή ρατσιστικών και φυλετικών διαχωρισμών όπως η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που θα διαιωνίσει το κυπριακό αντί να το λύσει.

Η Ευρωπαϊκή Λύση πείθει τους Τουρκοκύπριους

 • Οι πολίτες ζητούν ειρήνη, ασφάλεια, προοπτική, ευημερία, πρόοδο. Η συντριπτική πλειοψηφία και στις δύο πλευρές στην Κύπρο, αποδέχονται ότι η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει το σταθερό θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης ευρωπαϊκής πολιτείας που θα εγγυάται την ασφάλεια και θα σέβεται τις αρχές της Δημοκρατίας, τα θεμελιώδη πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Η Ευρωπαϊκή Λύση μπορεί να αποτελέσει κοινό στόχο και να ενώσει τα συμφέροντα στις δύο κοινότητες και να αποτελέσει το βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο θα κτιστεί με ασφάλεια το μέλλον του κυπριακού λαού.
 • Το Κεκτημένο που ρυθμίζει τη συναντίληψη, τη συνεργασία και τη συνύπαρξη 28 εθνικών κρατών, μπορεί να προσφέρει υπόβαθρο ιδεών και καλών εφαρμογών για το Κυπριακό και να αποτελέσει την κοινή βάση διαπραγμάτευσης και τον καταλύτη της λύσης.
 • Η Ευρωπαϊκή λύση θα εδράζεται στο Κεκτημένο. Θα έχει ως εγγύηση το δημοκρατικό της χαρακτήρα και τις αρχές στις οποίες είναι θεμελιωμένη η ΕΕ. Θα ενώνει και δε θα διχοτομεί την Κύπρο. Θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμβιώνουν μαζί, σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό καθεστώς πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας ως πολίτες της ΕΕ. Μια τέτοια λύση θα είναι αποδεκτή και βιώσιμη.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ

 • Η σημαντική γεωπολιτική θέση της Κύπρου που της επιτρέπει να είναι γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας και πύλη εισόδου στα όρια της ΕΕ.

ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

 • Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, με την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), που της επιτρέπουν να καταστεί ένα ασφαλές ενεργειακό κέντρο που θα εξυπηρετεί όλες τις όμορες χώρες.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ

 • Οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Κύπρου, που την καθιστούν ένα σημαντικό κόμβο μεταφοράς δεδομένων και δορυφορικό σταυροδρόμι.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΛΟΙΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

 • Η Κύπρος είναι αποδεδειγμένα μια ανερχόμενη ναυτιλιακή δύναμη. Ο κυπριακός στόλος βρίσκεται στα δέκα πρώτα νηολόγια στον κόσμο σε μέγεθος και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Η πλοιοδιαχειριστική βιομηχανία της Κύπρου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Η Λεμεσός μάλιστα έχει καταστεί η κεντρική έδρα για μερικές από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες του κόσμου.

ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ FIR

 • Η Κύπρος διαθέτει ένα FIR 175 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που είναι πολλαπλάσιο των δέκα χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που είναι το έδαφός της.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ – ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΑΠΟΔΗΜΟΙ

 • Το μεγαλύτερο κεφάλαιο που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κύπρο είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Οι Κύπριοι είναι φιλοπρόοδοι πολίτες και το μεγαλύτερο τους ποσοστό είναι πτυχιούχοι και απόφοιτοι πανεπιστημίων με υψηλή κατάρτιση.

 ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 • Παρά την καταστροφή του τραπεζικού τομέα, η Κύπρος εξακολουθεί να διαθέτει ένα ελκυστικό τομέα υπηρεσιών οποίος έχει περιθώρια να επανακτήσει την χαμένη του ευρωστία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 • Η Κύπρος διαθέτει υποδομές που της επιτρέπουν να αναπτυχθεί περαιτέρω ως ένα οικονομικό και τουριστικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι ελκυστικό σε επενδύσεις με εισροή ξένων κεφαλαίων από το εξωτερικό.

ΜΕΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 • Η Ευρωπαϊκή Ιδιότητα της Κύπρου της δίνει τη δυνατότητα να είναι ο εκπρόσωπος της Ένωσης στην περιοχή μας και να είναι η πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

 • Η Κύπρος είναι μια κοιτίδα πολιτισμού. Αυτός ο πολιτισμός είναι η κληρονομιά μας. Είναι η ρίζα μας με το παρελθόν και η ελπίδα μας για το μέλλον. Το απόθεμα πολιτισμού της Κύπρου είναι ένα εργαλείο δημιουργίας, ανάπτυξης και διεθνούς παρέμβασης.

Νέο Πλαίσιο Οικονομίας

 • Η μεγαλύτερη ευκαιρία και η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε σήμερα στον τόπο μας είναι να βάλουμε τις βάσεις για νέο βιώσιμο πλαίσιο οικονομικής δραστηριότητας.
 • Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου σε τομείς που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία.

Η Ανάπτυξη Καθυστερεί

 • Στην οικονομία συνεχίζονται οι δύσκολες και αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Παρά την πρόοδο στα δημόσια οικονομικά, παρά τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, η ανάπτυξη καθυστερεί, η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή και όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν τη δραστηριότητας τους είναι και αυτές στα όρια τους.

Επιστροφή στην Ανάπτυξη

 • Για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη πρέπει το κράτος να προχωρήσει σε έργα υποδομής. Πρέπει να διευκολυνθούν ο ιδιωτικός τομέας και οι επενδυτές να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Το επενδυτικό ταμείο Γιούνκερ καθώς και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την απορρόφηση αναπτυξιακών πόρων.

Πάταξη Γραφειοκρατίας και Αποκοπή Ψηλών Μισθών

 • Κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας, η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και ο εξορθολογισμός των υψηλών μισθών και συντάξεων του δημοσίου, προκειμένου το κράτος να εξοικονομήσει πόρους για αναπτυξιακές δράσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για να μειωθεί η ανεργία.

Οι Τράπεζες να Ενισχύσουν τη Ρευστότητα της Αγοράς

 • Οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν τις στρόφιγγες των ταμείων τους για να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και της αγοράς. Πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά για να αναδιαρθρώσουν πολλά από τα προβληματικά δάνεια γιατί η απειλή των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων είναι πολύ μεγάλη.

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η Παιδεία και η Εκπαίδευση αποτελούν τα θεμέλια της αλκής του Έθνους και της συνοχής και δυναμικής της κοινωνίας. Είναι το μέσον για την προαγωγή της καλλιέργειας καλών πολιτών που θα στηρίζουν την κοινωνία και θα αγωνίζονται για την Πατρίδα τους.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Νέλσον Μαντέλα, η Παιδεία είναι ο μόνος τρόπος για να εξέλθει μια χώρα από την φτώχια και να αντιμετωπίσει αντιδημοκρατικές συμπεριφορές

Θέλουμε η Παιδεία της Κύπρου, να δημιουργεί καλούς Έλληνες και να βασίζεται στη δια βίου μάθηση μέσα από ένα δομημένο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αγκαλιάζει όλους του πολίτες και θα τους καθοδηγεί μέσα από ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κάθε ενός ξεχωριστά προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, της ΕΕ, του Κόσμου ολόκληρου.

Επιδιώκουμε την νοητική και σωματική ευεξία και την ψυχική υγεία των μαθητών. Θέλουμε την ανάπτυξη του αλληλοσεβασμού, της κριτικής σκέψης, του σεβασμού στην ετερότητα, στις ανθρωπιστικές αξίες και στην αλήθεια των άλλων, θέλουμε την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, πατριωτισμού και συνειδητοποίησης της ιστορικής μας πορείας.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες τόσον όσον αφορά τη διοίκηση, όσο και το Αναλυτικό πρόγραμμα και τις υποδομές.

Οι Κύπριοι, έχοντας περάσει μακρόχρονες περιόδους δουλείας και φτώχιας, όπου η εθνική τους συνείδηση καταπιεζόταν έντονα και οι δυνατότητες μάθησης ήσαν ελάχιστες, έχουν αναπτύξει μεγάλη έφεση προς την σπουδή και την καλλιέργεια του νου.

Υπάρχουν καλές υποδομές όσον αφορά τα σχολικά κτίρια και πολύ καλό εκπαιδευτικό δυναμικό.

Ωστόσο, το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου πρέπει  να αλλάξει και να προσανατολισθεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας συγχρόνων και αποτελεσματικών επιστημόνων, ερευνητών,  τεχνικών και εξειδικευμένου προσωπικού,  αξιοποιώντας τη δυνατότητα εφαρμογής  ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι βασική συνιστώσα μιας αποτελεσματικής εκπαίδευσης.

ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η Διοίκηση τελεί υπό τον έλεγχο του παραγοντισμού και είναι υποτελής σε κόμματα ενώ πάσχει από υπέρ-συγκεντρωτισμό.

Το σύστημα πρόσληψης και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα δημόσια σχολεία, είναι απηρχαιωμένο και αναποτελεσματικό.

Οι μεγαλύτερες αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος είναι:

 • Η ελλιπής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
 • Κύρια στόχευση του συστήματος είναι οι εξετάσεις.
 • Η διδακτέα ύλη δεν είναι σύγχρονη και κατάλληλη.
 • Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης είναι ελλιπής
 • Συντηρείται η μάστιγα της παραπαιδείας με την αδρανοποίηση εκατοντάδων εξαίρετων εκπαιδευτικών και την οικονομική αφαίμαξη των ασθενεστέρων τάξεων.
 • Το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα οδηγήσει στον αφελληνισμό των μαθητών, στην απώλεια της ιστορικής μας ταυτότητας.

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος εμπνευσμένων αφοσιωμένων και φιλόδοξων εκπαιδευτικών που μέσα από την εφαρμογή ενός συγχρόνου αναλυτικού προγράμματος θα συμβάλλουν στην σωστή εκπαίδευση των παιδιών και στη βελτίωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας τους.

Στόχος μας είναι, να διαμορφώσουμε μέσω της Παιδείας έναν δημοκρατικό πολίτη, με πίστη στις αρχές του ανθρωπισμού και με φιλοπατρία, με αλτρουισμό και αφοσίωση στο καθήκον προς τον εαυτό του, την οικογένεια του και το κοινωνικό σύνολο.

Ένα πολίτη πιστό στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Τα παιδιά μας πρέπει να εφοδιάζονται, με γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις προκλήσεις του μέλλοντος, τις σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις, την οικονομία της αγοράς , την επαγγελματική αποκατάσταση. Δεν θέλουμε την μαζική παραγωγή ανέργων πτυχιούχων αλλά την μαζική παραγωγή αποτελεσματικών επαγγελματιών, επιστημόνων, ερευνητών , εκπαιδευτικών και τεχνικών  με βάση τις ανάγκες και τα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Οι μαθητές μας πρέπει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση συνθηκών ισότητας των δύο φύλων αλλά και όλων των πολιτών και να υπερασπίζονται τους αδύνατους και λιγότερο προνομιούχους. Να  προστατεύουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και να προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη. Στόχος ενός στρατηγικού σχεδίου για την Παιδεία πρέπει να είναι η ικανότητα διάκρισης σε διεθνές επίπεδο.

Θεωρούμε ότι η Πολιτεία οφείλει  να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό, δίκαιο, αξιοκρατικό, οικονομικά βιώσιμο και υπεύθυνο σύστημα το οποίο να παρέχει ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη καταθέτει σειρά προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση:

 • Θεωρούμε απαραίτητη την αυτονόμηση και την λογοδοσία των σχολικών μονάδων.
 • Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα πρέπει να έχουν μηδενικό διδακτικό χρόνο και να τους εκχωρηθούν εκτελεστικές εξουσίες για να παράγεται από μέρους τους αποτελεσματικό έργο.
 • Η δε αξιολόγηση των σχολικών μονάδων θα πρέπει να είναι συνεχής.
 • Στοχεύουμε στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
 • Η αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών μπορεί να βελτιωθεί εάν υιοθετηθεί ένα σύστημα κινήτρων στη βάση της παραγωγικότητας τους τόσο σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.
 • Εφαρμογή κινήτρων και για την συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Η Διαφθορά, η Διαπλοκή, η Ατιμωρησία μας Απειλούν

 • Η σταθερότητα της πολιτείας μας κινδυνεύει, γιατί θεμελιακοί θεσμοί στον τόπο μας, δεν λειτουργούν όπως αυτοί είναι ταγμένοι.
 • Η ατιμωρησία και η αναξιοκρατία κυριαρχούν.
 • Οι ένοχοι των σκανδάλων και των εγκλημάτων κυκλοφορούν ελεύθεροι.
 • Είναι εμφανής η σύληση των αρχών, των αξιών και της ίδιας μας της ζωής.
 • Η δημαγωγία, η αυθαιρεσία, η άγονη αντιπαράθεση και ο άκρατος προκλητικός λαϊκισμός κυριαρχούν στον πολιτικό λόγο.
 • Αυτή η κατάσταση δεν τιμά κανένα.
 • Η ανατροπή της είναι ευθύνη όλων μας.
 • Έχουμε χρέος να ξεριζώσουμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ατιμωρησία από το σώμα της κοινωνίας μας.
 • Έχουμε χρέος να ταυτίσουμε την πολιτική με την ηθική.

Παραδειγματική Τιμωρία Ενόχων

 • Απαιτούμε τη λογοδοσία και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της καταστροφής του τόπου.
 • Η καθυστέρηση που υπάρχει στις έρευνες για την οικονομία και στην τιμωρία των ενόχων είναι αδικαιολόγητη.
 • Όσοι έκλεψαν από το κράτος ή τις τράπεζες θα πρέπει να τιμωρηθούν.
 • Η τιμωρία πρέπει να συνοδεύεται από δήμευση περιουσιακών τους στοιχείων. Να επιστρέψουν τα κλεμμένα.

Διαφάνεια σε Όλα τα Επίπεδα

 • Η αρχή της πλήρους διαφάνειας να εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα του κράτους.
 • Οι αποφάσεις και οι διοικητικές πράξεις των δημοσίων φορέων να δημοσιοποιούνται.
 • Το πόθεν έσχες των πολιτικών και των πολιτειακών αξιωματούχων να ελέγχεται από Ανεξάρτητη Αρχή.
 • Όλοι οι αξιωματούχοι του κράτους να λογοδοτούν για την αξιολόγηση του έργου τους.
 • Τα περιουσιακά τους στοιχεία να ελέγχονται με την ανάληψη και τη λήξη της θητείας τους.

Κολλέγια στους Ανεξάρτητους Θεσμούς

 • Προτείνουμε να ξεκινήσει η διαδικασία για αλλαγή του Συντάγματος ώστε να τερματιστεί η μονοκρατορίας του ενός προσώπου σε θεσμούς όπως η Γενική Εισαγγελία, η Κεντρική Τράπεζα, η Ελεγκτική Υπηρεσία, κλπ.
 • Προτείνουμε να εισάγουμε στην Κύπρο την ευρωπαϊκή προσέγγιση των κολλεγίων και να εγκαταλείψουμε την αγγλοσαξονική μονοπρόσωπη πρακτική για τους ανεξάρτητους θεσμούς.
 • Σε κάθε ανεξάρτητο θεσμό οι αποφάσεις να παίρνονται από κολλέγιο τριών προσώπων μακριά από φαινόμενα διαπλοκής, εξάρτησης και πολιτικής παρέμβασης.
 • Στην Κεντρική Τράπεζα να αντικατασταθεί ο Διοικητής από Κολλέγιο το οποίο θα παίρνει με διαφάνεια και αντικειμενικότητα όλες τις αποφάσεις.
 • Ανάλογα κολλέγια πρέπει να αντικαταστήσουν με διαφάνεια και αξιοκρατία τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή και όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς στον τόπο μας.

Αντικατάσταση Ρυθμιστών με Ενιαία Ρυθμιστική Αρχή

 • Η πληθώρα ρυθμιστών στη λειτουργία του κράτους οδηγεί σε μια γραφειοκρατική διαχείριση που υποβαθμίζει την αποστολή των υπηρεσιών ρύθμισης.
 • Ζητούμε ακόμα να καταργηθούν όλοι οι ρυθμιστές και να αντικατασταθούν από μια και μόνο ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή.

Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς

 • Ο παράνομος πλουτισμός – «μαύρο» πολιτικό χρήμα – γάγγραινα που φθείρει και καταστρέφει αργά και προοδευτικά την κυπριακή κοινωνία.
 • Ζητούμε τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και της Διαπλοκής, η οποία θα αναλάβει να καθαρίσει την κυπριακή πολιτεία από την εκτεταμένη διαφθορά που υπονομεύει τα θεμέλια της κοινωνίας και ενθαρρύνει τις ασύδοτες ενέργειες και παρανομίες σε όλα τα επίπεδα του Κράτους.

Το Μοντέλο του Κράτους Είναι Ξεπερασμένο

 • Η οργανωτική διάθρωση, το μοντέλο και οι διαδικασίες του 1960 δεν μπορούν σήμερα να εξυπηρετήσουν με επάρκεια τις ανάγκες της κυπριακής πολιτείας και πρέπει να μεταρρυθμιστούν. Το Κυπριακό Κράτος πρέπει να εισέλθει σε πορεία ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ.

Πυλώνες Επανίδρυσης

 • Δραστική μείωση γραφειοκρατίας και κόστους των δημοσίων υπηρεσιών
 • Θεσμοθέτηση μιας αποδεκτής κλίμακας αξιών στον δημόσιο τομέα
 • Εμπέδωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας
 • Πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής δημόσιων λειτουργών/ αξιωματούχων
 • Δημιουργία κουλτούρας στο προσωπικό του δημοσίου τομέα ώστε να εξυπηρετεί και όχι να ταλαιπωρεί τους πολίτες
 • Ανάπτυξη διαδικασιών και συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
 • Αύξηση παραγωγικότητα, εισαγωγή κινήτρων, και εκπαίδευση προσωπικού
 • Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του δημοσίου
 • Ενοποίησης και κωδικοποίησης της νομοθεσίας
 • Κωδικοποίηση ή και κατάργηση εγκυκλίων
 • Τυποποιημένη διαχείριση μεγάλων συμβολαίων
 • Τυποποιημένη διαχείριση υλικών και άλλων προμηθειών
Γειά σας, αφήστε το μήνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας