Τοποθέτηση του Βουλευτή Λεμεσού του Κινήματος Αλληλεγγύη, κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου, κατά τη συζήτηση του περί Ενοικιοστασίου (Τροποποιητικού) Νόμου του 2018

  Αυτούσια η τοποθέτηση του Βουλευτή Λεμεσού του Κινήματος Αλληλεγγύη, κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου, κατά τη συζήτηση του περί Ενοικιοστασίου (Τροποποιητικού) Νόμου του 2018.

  Ως Κίνημα Αλληλεγγύη θεωρούμε ότι ο νόμος είναι κοινωνικά δίκαιος και διασφαλίζει ότι ο ενοικιαστής δεν δικαιούται να καταχράται τις μέχρι τώρα χρονοβόρες διαδικασίες του Δικαστηρίου και να μην πληρώνει τα νομίμως οφειλόμενα ενοίκια.

  Είναι άδικο για έναν ιδιοκτήτη που έχει ξεκάθαρη υπόθεση να περιμένει πότε θα εκδικασθεί η υπόθεση του με αποτέλεσμα ο ενοικιαστής να εκμεταλλεύεται την υφισταμένη κατάσταση. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους γιατί δεν μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους αφού δεν εισπράττουν ενοίκια.

  Για τον ιδιοκτήτη προέχει η πληρωμή των ενοικίων παρά η έξωση του ενοικιαστή και για τον ενοικιαστή το δικαίωμά του για υπεράσπιση και πρόσβαση στο Δικαστήριο. Ο νόμος στην ουσία προσπαθεί να εξισορροπήσει μεταξύ αυτών των δύο δικαιωμάτων και να επιλύσει το πρόβλημα εξωδικαστικά και ικανοποιητικά τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για τον ενοικιαστή.

  Σύμφωνα με τους Κανονισμούς, το δικαστήριο επιλαμβάνεται κάθε αιτήσεως το συντομότερο δυνατό και η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου έχει συνοπτικό χαρακτήρα, άρα επιτυγχάνεται η ταχεία και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης, το οποίο είναι και το ζητούμενο σε όλο το εύρος της απονομής της δικαιοσύνης.

  Ανάλογη ρύθμιση επιβάλλεται να γίνει και σε άλλους θεσμούς που αφορούν περιπτώσεις υποστατικών που δεν εμπίπτουν στο ενοικιοστάσιο, δηλαδή για τα υποστατικά που έχουν ολοκληρωθεί μετά την 31η Δεκεμβρίου του 1999, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο ενοικιαστές να οφείλουν μεγάλα ποσά ενοικίων και να διατηρούν την κατοχή χωρίς να πληρώνουν.

  Βέβαια, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε και τη συνήθης τακτική πολλών ιδιοκτητών να εκμεταλλεύονται την άγνοια  ανυποψίαστων ενοικιαστών και να προβαίνουν σε ρυθμίσεις προς όφελος τους, υπερβαίνοντας  τον υπό του δικαστηρίου καθοριζόμενου δικαίου ενοικίου.

  Όσον αφορά τις τροπολογίες, θα τις καταψηφίσουμε.