ΤΡΑΒΗΞΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Ο ΣΟΥΛΤΣ

  ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ, παρουσίασε και επί κυπριακού εδάφους τις φιλοτουρκικές του θέσεις, υπερασπιζόμενος τον θύτη και όχι τα θύματα της  κυπριακής τραγωδίας:

  1. Υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαφορετικά στοιχεία και δεν πρέπει να συνδέονται. Όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφαιρεί από τα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτόν τον μοχλό άσκησης πίεσης προς την Τουρκία, με ποιον άλλο τρόπο υπολογίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι μπορεί να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αντιληφθεί ότι χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής και πολιτικής στο Κυπριακό;
  1. Έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού και ανέφερε ότι «η τύχη της Κύπρου δεν πρέπει τώρα να εξαρτηθεί από λεπτομέρειες». Ποια είναι δηλαδή τα κεφαλαιώδη ζητήματα στα οποία επετεύχθη συμφωνία, και απέμειναν οι λεπτομέρειες; Τι γνωρίζει ο κύριος Σουλτς που δεν γνωρίζουν οι Κύπριοι πολίτες για τα όσα έχει συμφωνήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά διστάζει να ανακοινώσει;

  1. Σε κανένα σημείο είτε της ομιλίας του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είτε στις δημόσιες του δηλώσεις δεν αναφέρθηκε στις πραγματικότητες στην Κύπρο, δηλαδή ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και όχι συμφιλίωσης μεταξύ δύο κοινοτήτων που έχουν διαφορές.

  Συμφωνούμε απόλυτα με τον κύριο Σουλτς ότι η Ευρώπη θα είναι πραγματικά πλήρης όταν ολόκληρη η Κύπρος γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά η Ελεύθερη Κύπρος.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ